Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Barack Obama vracia Romneymu údery za zahraničnú politiku

Barack Obama Foto: TASR/AP Photo

Romney kritizoval Obamu za to, ako pristupuje k nepokojom v Sýrii a ďalším problémom v regióne.

Washington 24. septembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama sa dnes pripojil k svetovým lídrom, ktorí pricestovali do New Yorku na Valné zhromaždenie OSN, kam dorazil po tom, ako v USA obhajoval výsledky svojej zahraničnej politiky.

Obama sa zúčastní na zasadnutí VZ OSN v čase, keď sa v moslimskom svete prejavuje hnev voči Spojeným štátom. Šéf Bieleho domu predtým reagoval na výroky republikánskeho nominanta Mitta Romneyho, ktorý ho obviňoval zo slabosti voči nepriateľom a chabých väzieb so spojencami.

V rozhovore odvysielanom v nedeľu večer televíziou CBS americký prezident odvracal Romneyho kritiku doteraz najpriamejším spôsobom. Bývalý guvernér štátu Massachusetts kritizoval Obamu za to, ako pristupuje k nepokojom v Sýrii a ďalším problémom v regióne.

"Ak sa guvernér Romney domnieva, že by sme mali začať ďalšiu vojnu, mal by to povedať," uviedol Obama. Šéf Bieleho domu vedie nad republikánskym kandidátom v otázkach zahraničnej politiky, hoci je inak predvolebný zápas tesný a dominujú mu ekonomické problémy.

Romney sa usiluje znížiť Obamov náskok, pričom obaja kandidáti sa snažia nakloniť si sedem percent pravdepodobných voličov, ktorí si podľa prieskumu AP-GfK ešte len vyberú, komu dajú hlas.

Exguvernér odmietol Obamovu reakciu na nepokoje v Sýrii a nazval ju "politikou paralýzy". Vyzval na ráznejšie opatrenia, akými by bolo vyzbrojenie opozície voči sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Keď tento mesiac vypukli protiamerické protesty v Líbyi a inde v moslimskom svete kvôli amatérskemu protiislamskému filmu, Romney označil Obamovu reakciu na situáciu za neprístojnú.

Romney následne v televíznom rozhovore reagoval na Obamovo vystúpenie a zvýšil kritiku, pričom do nej zahrnul aj postoj k Izraelu. Za zlyhanie považoval skutočnosť, že Obama sa tento týždeň počas výročného stretnutia hláv štátov v OSN nestretne s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Republikánsky kandidát to nazval chybou, ktorá bola posolstvom pre Blízky východ, že Spojené štáty sa nejako "dištancujú od svojich priateľov".

Podľa Bieleho domu naplánovaný program znemožnil stretnutie oboch politikov, pretože nebudú v New Yorku v rovnakom čase. Vzhľadom na to, že VZ OSN sa koná iba šesť týždňov pred voľbami v USA, Obama sa rozhodol neuskutočniť dvojstranné stretnutia s lídrami z iných krajín, nie iba s Netanjahuom.