Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí protestovali proti odtrhnutiu Katalánska od Španelska

Ľudia pochodujú počas protestu proti snahám regionálnej vlády o odtrhnutie Katalánska od zvyšku Španielska 19. marca 2017 v Barcelone. Foto: TASR/AP

Regionálna vláda v Katalánsku začiatkom marca spustila prípravy na riadne referendum o nezávislosti Katalánska.

Barcelona 19. marca (TASR) - Niekoľko tisíc ľudí vyšlo dnes do ulíc Barcelony protestovať proti snahám regionálnej vlády o odtrhnutie Katalánska od zvyšku Španielska.

Viacerí demonštranti niesli španielske zástavy a transparenty s nápismi "Zastavme puč". Odkazovali tak na plán tamojšej vlády usporiadať referendum o nezávislosti Katalánska, čo španielska vláda považuje za protiústavné.

José Domingo z katalánskeho občianskeho združenia, ktoré sa zasadzuje za zotrvanie v Španielsku, uviedol, že takýto plebiscit by regiónu "priniesol iba katastrofu".

Ľudia pochodujú počas protestu proti snahám regionálnej vlády o odtrhnutie Katalánska od zvyšku Španielska 19. marca 2017 v Barcelone.
Foto: TASR/AP


Snahy katalánskej vlády o odtrhnutie tohto prosperujúceho regiónu ležiaceho na severovýchode Španielska sa však v posledných rokoch zintenzívneli. Podľa prieskumov verejnej mienky by bola za uskutočnenie referenda veľká väčšina zo 7,5 milióna Kataláncov, ale v otázke nezávislosti sú rozdelení približne na dva rovnaké tábory.

Prívrženci nezávislosti Katalánska uskutočnili v ostatných rokoch viacero masových demonštrácií. Pred dvoma rokmi tiež usporiadali symbolické hlasovanie o osude regiónu, v ktorom sa približne dva milióny ľudí vyslovili za odtrhnutie Katalánska od zvyšku Španielska. Účasť na hlasovaní bola pritom relatívne nízka.

Na archívnej fotografii demonštranti podporujú nezávislosť Katalánska v uliciach Barcelony a protestujú proti zásahom španielskej vlády proti politikom, ktorí sú za nezávislosť Katalánska, 13.11.2016.
Foto: TASR AP


Vysokopostavení katalánski politici, ktorí sa do organizovania tohto hlasovania zapojili, sa teraz pred španielskymi súdmi musia zodpovedať za nerešpektovanie ústavného súdu. Ten totiž referendum označil za akt, ktorý je v rozpore s ústavou.

Regionálna vláda v Katalánsku však začiatkom marca spustila prípravy na riadne referendum o nezávislosti Katalánska. Podľa jej plánov by sa plebiscit v tejto veci mal konať už v septembri tohto roka, a to aj napriek nesúhlasu vlády v Madride.