Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Barcelonská štvrť Gracia už tretiu noc zažíva pouličné nepokoje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nepokoje vyvolalo nariadenie o vysťahovaní bezdomovcov, ktorí sa zabývali v nevyužívanej budove v barcelonskej štvrti. Bezdomovci tam žijú od roku 2011.

Barcelona 26. mája (TASR) - Najmenej 11 ľudí utrpelo dnes zranenia počas pouličných zrážok medzi políciou a demonštrantmi, ktoré sa už tretiu noc odohrávajú v katalánskej metropole Barcelona na severe Španielska.

Ako spresnili miestne médiá, nepokoje vyvolalo nariadenie o vysťahovaní skupiny bezdomovcov, ktorí sa zabývali v nevyužívanej budove banky Banc Expropiat v barcelonskej štvrti Gracia. Bezdomovci v budove žijú od roku 2011. Na ich podporu sa od pondelka večera v centre mesta schádza od 500 do 1000 ľudí.

Počas potýčok v noci na utorok a stredu bolo zranených spolu 21 osôb. Polícia preto v noci nadnes bránila demonštrantom, aby sa zhromaždili na námestí Plaza de la Revolución de Septiembre de 1868 v historickom centre mesta. Napriek tomuto opatreniu zrážky medzi políciou a demonštrantmi vypukli znova.

Demonštranti podpaľovali kontajnery na odpadky, stavali barikády, rozbíjali sklenené výplne na autobusových zastávkach, hádzali do policajtov kamene a fľaše a poškodili aj bankomat.

Potýčky si vyžiadali 11 zranených. Medzi nimi sú policajti, demonštranti i novinári. Polícia zadržala jednu osobu.

Podobné pouličné nepokoje sa v Barcelone odohrávali naposledy v roku 2014, keď ich tiež vyvolalo rozhodnutie súdu o vysťahovaní skupiny bezdomovcov - z budovy Can Vies vo štvrti Sants. Tá 17 rokov slúžila ako neoficiálne komunitné centrum a stala sa symbolom práva občanov mať strechu nad hlavou. Počas ekonomickej krízy toto centrum poskytovalo pomoc najviac zasiahnutým vrstvám obyvateľstva. Pouličné protesty vtedy trvali niekoľko dní.