Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Stupeň ohrozenia erupciou sopky Bárdarbunga opäť znížili

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Výbuch islandskej sopky Eyjafjallajökull v roku 2010 zapríčinil uzavretie väčšinu európskeho vzdušného priestoru na šesť dní.

Reykjavík 29. augusta (TASR) - Islandský meteorologický ústav dnes po niekoľkých hodinách opäť znížil stupeň ohrozenia erupciou sopky Bárdarbunga z najvyššieho červeného na oranžový. A konštatoval, že malá erupcia, ktorú zaznamenal počas noci, nepredstavuje pre lietadlá žiadnu hrozbu.

Podľa vyhlásenia meteorológov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, zostáva naďalej uzavretá oblasť okolo miesta vulkanickej aktivity v rozsahu troch námorných míľ a do výšky 5000 stôp (približne 1500 metrov). Jej uzavretie nariadilo ministerstvo dopravy.

Island dnes ráno zvýšil stupeň ohrozenia na najvyšší po malej erupcii sopky Bárdarbunga. Sopečný popol v ovzduší však meteorológovia nespozorovali.

Podľa agentúry ITAR-TASS v krízovej oblasti bolo možné pozorovať lávu, ktorá unikala z trhliny na lávovom pokrove vzdialenom niekoľko desiatok kilometrov od krátera Bárdarbunga. Trhlina je však mimo ľadovca Vatnajökull, takže jeho topenie sa nehrozí.

Stratovulkán Bárdarbunga je najväčším sopečným systémom Islandu a so svojou nadmorskou výškou 2009 metrov zároveň druhým najvyšším bodom krajiny. Nachádza sa pod príkrovom ľadovca Vatnajökull na juhozápade krajiny.

Výbuch islandskej sopky Eyjafjallajökull v roku 2010 zapríčinil uzavretie väčšinu európskeho vzdušného priestoru na šesť dní. Toto opatrenie postihlo vyše desať miliónov cestujúcich a vyžiadalo si straty vo výške 1,7 miliardy dolárov.