Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Barnier: Mayová musí objasniť, ako chce postupovať vo veci brexitu

Na snímke Michel Barnier. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Európskej únie a Británie momentálne diskutujú o tom, aké ústupky by Európania mohli spraviť, aby Mayovej pomohli pretlačiť dohodu britským parlamentom, a to najneskôr do 29. marca.

Luxemburg 11. februára (TASR) - Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier vyzval v pondelok britskú premiérku Theresu Mayovú, aby objasnila, ako chce v britskom parlamente dosiahnuť konsenzus vo veci brexitu. Informovala o tom agentúra AP.

Barnier podľa vlastných slov stále nevidí to, že by "jasná a stabilná väčšina" britských zákonodarcov podporovala akýkoľvek plán brexitu, obzvlášť nie taký, ktorý by rešpektoval aj požiadavky EÚ.

"Čas, ktorý zostáva (do termínu brexitu), je extrémne krátky," povedal Barnier počas pondelkovej návštevy Luxemburgu. "Dohoda o vystúpení, na ktorej sme sa dohodli s vládou Theresy Mayovej... ostáva najlepším spôsobom na zaistenie riadeného vystúpenia Spojeného kráľovstva (z EÚ)," dodal.

Predstavitelia Európskej únie a Británie momentálne diskutujú o tom, aké ústupky by Európania mohli spraviť, aby Mayovej pomohli pretlačiť dohodu britským parlamentom, a to najneskôr do 29. marca, čo je stanovený termín brexitu.

Ak chce "Spojené kráľovstvo prejaviť väčšie ambície, aj my sme pripravení byť... ambicióznejší," uviedol Barnier, narážajúc tým podľa AP na budúce vzťahy Británie s Úniou. Zároveň však zdôraznil, že dohoda o brexite, ktorú dosiahol Londýn s Bruselom, sa už nebude opätovne otvárať.

Podľa Barniera je teraz na Londýne, aby dal jasne najavo, aký bude ďalší krok. Vyjednávač EÚ mal z Luxemburgu odcestovať do Bruselu, kde sa má ešte v pondelok večer stretnúť s britským ministrom pre brexit Stephenom Barclayom.

Mayová najnovšie odmietla návrh lídra opozičných labouristov Jeremyho Corbyna, aby bola napriek odchodu Británie z EÚ zachovaná spoločná colná únia. V liste adresovanom Corbynovi však zároveň vyjadrila pripravenosť viesť ďalšie rozhovory s opozíciou. Britská premiérka i predstavitelia EÚ by chceli odvrátiť hrozbu vystúpenia Británie z EÚ bez dohody.