Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Barnierovi sa návrh Mayovej o prechodnom období pozdáva

Michel Barnier Foto: TASR

Britská premiérka Mayová dnes v bazilike Santa Maria Novello v talianskej Florencii navrhla, aby sa Londýn a Brusel dohodli na tzv. prechodnej realizačnej fáze v trvaní približne dvoch rokov.

Brusel 22. septembra (TASR) - Návrh Británie o dvojročnom prechodnom období signalizuje "konštruktívneho ducha". Vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier to vyhlásil v reakcii na dnešný prejav britskej premiérky Theresy Mayovej o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Agentúra DPA v tejto súvislosti naznačila, že Barnierove slová naznačujú ochotu Únie vyjednávať.

"Pokiaľ si tak Európska únie bude priať, potom by tento nový návrh mohla EÚ vziať do úvahy," uvádza sa v Barnierovom vyhlásení po Mayovej prejave.

Predsedníčka britskej vlády preukázala a vyjadrila podľa Barniera konštruktívneho ducha, ktorý je tiež počas týchto výnimočných rokovaní duchom Európskej únie.

"Spojené kráľovstvo dnes prvýkrát požiadalo, aby mohlo mať za nezmenených podmienok naďalej prospech z prístupu na jednotný trh a ďalej ťažiť z jestvujúcej bezpečnostnej spolupráce," zhodnotil Barnier.

Britská premiérka Mayová dnes v bazilike Santa Maria Novello v talianskej Florencii navrhla, aby sa Londýn a Brusel dohodli na tzv. prechodnej realizačnej fáze v trvaní približne dvoch rokov. Tá by podľa nej mala nasledovať po marci 2019, keď dôjde k oficiálnemu vystúpeniu Británie z Európskej únie a ešte pred uzatvorením trvalej dohody o budúcich vzťahoch.