Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

BARNIER: Riešenie Írska po brexite musí ponúknuť Spojené kráľovstvo

Na archívnej snímke hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Foto: TASR

Londýn bude musieť podľa hlavného vyjednávača EÚ pre brexit čoskoro predložiť jasné návrhy, pokiaľ bude chcieť aj po odchode z EÚ udržať transparentné a otvorené hranice s Írskom.

Brusel 20. novembra (TASR) - Je v kompetencii Spojeného kráľovstva, aby ponúklo riešenie otázky hraníc s Írskom po brexite. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier to podľa agentúry AP povedal v pondelok na tlačovej konferencii v Londýne s tým, že nie je na EÚ, aby ponúkala kompromisy.

Londýn bude musieť podľa Barniera čoskoro predložiť jasné návrhy, pokiaľ bude chcieť aj po odchode z EÚ udržať transparentné a otvorené hranice s Írskom.

Riešenia musia navrhnúť tí, čo si prajú brexit. Brusel trvá v otázke Írska, práv občanov EÚ v Británii a zostávajúcej sumy, ktorú musí Londýn zaplatiť, na "dostatočnom pokroku". A k nemu musí podľa Barniera dôjsť, skôr než sa v decembri posunie celé rokovanie do svojej ďalšej fázy.

Barnier opakovane upozorňuje, že bez dostatočného pokroku v prvej fáze rokovaní lídri Únie na summite v decembri nepristúpia k jej druhej fáze - k rokovaniam o obchodných vzťahoch.