Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Barroso odkázal Grékom, že dohodnuté podmienky pomoci nemožno meniť

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso Foto: TASR/AP

"Nie je možné meniť záväzky prijaté zo strany Grécka, a tiež zo strany ďalších 16 členských krajín eurozóny, " povedal Barroso počas stretnutia s novinármi v Bruseli.

Brusel 16. mája (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso dnes upozornil, že nie je možné meniť záväzky medzinárodného spoločenstva, zamerané na druhý záchranný balík pre Grécko v hodnote 173 miliárd eur.

Ide o finančný balík dohodnutý medzi Medzinárodným menovým fondom (MMF) a lídrami Európskej únie, ktorý gréckej strane stanovuje konkrétne podmienky reforiem, aby bolo možné čerpať jednotlivé tranže pomoci.

"Nie je možné meniť záväzky prijaté zo strany Grécka, a tiež zo strany ďalších 16 členských krajín eurozóny, vrátane mnohých rozhodnutí, ktoré boli prijaté parlamentmi týchto krajín. Je veľmi dôležité, aby si práve toto uvedomili obyvatelia Grécka," povedal Barroso počas stretnutia s novinármi v Bruseli.

Zmiernenie prísnych podmienok "ekonomiky šetrenia" zo strany EÚ požadujú menšie politické strany v Grécku, ktoré získali dostatok voličskej podpory, aby mohli blokovať vytvorenie novej vlády.

Podľa Barrosa je súčasná situácia pre obyvateľov Grécka veľmi náročná a vyžaduje si mnoho obetí. Gréci si však podľa neho musia uvedomiť, že záchranný program dohodnutý s MMF a EÚ je najmenej zložitým zo všetkých možných alternatív.

"Neexistuje ľahká cesta k hospodárskemu rastu, ale urýchlenie reforiem na národnej aj európskej úrovni môže k tomu dopomôcť," odkázal Grékom predseda EK.

Barroso konštatoval, že komisia bude neúnavne hľadať riešenia, ako čo najúčinnejšie pomôcť Grécku a spolupracovať s ním na hľadaní východísk z krízy. Konečné rozhodnutie o tom, či Grécko zostane alebo opustí eurozónu, a či bude chcieť pomoc od európskych inštitúcií, bude však záležať od samotných Grékov.

"Grécko je významným štátom v Európskej únii. Chceme, aby zostalo súčasťou našej európskej rodiny, Európskej únie a eurozóny," zdôraznil Barroso.