Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Barroso odsúdil streľbu na utečencov pri Luhansku, pozval Porošenka

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (v strede) sa drží za ruky s šéfom Európskej komisie Josem Manuelom Barrosom (vľavo) a s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom. Foto: TASR/AP

Predseda Európskej komisie zdôraznil, že je nevyhnutné chrániť životy civilistov a zastaviť ozbrojené strety na ukrajinsko-ruských hraniciach.

Brusel 19. augusta (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso odsúdil dnes pondelkový útok na konvoj autobusov s utečencami pri východoukrajinskom meste Luhansk. Súčasne vyzval ukrajinskú stranu na dôkladné vyšetrenie celého incidentu.

Barroso zdôraznil, že je nevyhnutné chrániť životy civilistov a zastaviť ozbrojené strety na ukrajinsko-ruských hraniciach. Zároveň odsúdil prísun zbraní a ozbrojencov z Ruska na Ukrajinu.

Šéf EK sa dnes i v pondelok telefonicky spojil s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Tlmočil mu pritom pozvanie na oficiálnu návštevu inštitúcií EÚ v Bruseli, ktorá by sa mala uskutočniť v blízkej budúcnosti.

Barroso tiež informoval Porošenka, že na summite Colná únia - Ukrajina, ktorý sa uskutoční 26. augusta v bieloruskom Minsku, bude EÚ zastupovať šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová, eurokomisár pre obchod Karel De Gucht a komisár pre energetiku Günther Oettinger.