Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Barroso volal Berlusconimu a stretol sa s Montim

Berlusconi v stredu pripustil, že by rezignoval na kandidatúru v blížiacich sa parlamentných voľbách, ktorú oznámil pred niekoľkými dňami.

Brusel 13. decembra (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso dnes, len niekoľko hodín pred začiatkom summitu EÚ v Bruseli, telefonicky hovoril s bývalým talianskym premiérom Silviom Berlusconim o potrebe zachovania stability v Taliansku.

Odchádzajúci taliansky premiér Mario Monti po príchode do Bruselu uviedol, že budúca talianska vláda, nech bude akákoľvek, zostane verná európskym princípom.

Barroso pre agentúru Reuters potvrdil, že mal súkromný rozhovor s Berlusconim, pričom uviedol iba toľko, že v telefonáte zdôraznil potrebu zachovania stability a pokračovania reforiem v Taliansku. To je podľa predsedu EK životne dôležité nielen pre Taliansko ale aj pre eurozónu.

Za "otca" najnovších reforiem a záruku finančnej stability v Taliansku je všeobecne považovaný Mario Monti, ktorý ako technokrat nastúpil v novembri 2011 na čelo vlády po dobrovoľnom odstúpení Berlusconiho.

Monti dnes po príchode do Bruselu na otázky novinárov uviedol, že ešte nestihol oficiálne zareagovať na Berlusconiho stredajšie slová o tom, že by mohol prevziať funkcie lídra stredopravých síl krajiny, lebo na to ešte nebol čas. A dodal, že sa sústreďuje na ten krátky časový úsek, ktorý jeho vláde odborníkov zostal do prijatia rozpočtu na rok 2013.

Berlusconi v stredu pripustil, že by rezignoval na kandidatúru v blížiacich sa parlamentných voľbách, ktorú oznámil pred niekoľkými dňami. Podmienil to však prevzatím funkcie lídra stredopravých síl krajiny odstupujúcim predsedom vlády Mariom Montim a začlenením Ligy severu do ich radov.

Monti pred novinármi v Bruseli uviedol iba toľko, že je presvedčený o tom, že nech bude akýkoľvek výsledok predčasných parlamentných volieb v marci budúceho roku, vláda, ktorá z týchto volieb vzíde, bude pokračovateľom tradičnej silnej talianskej podpory pre európsku integráciu.

Barroso sa dnes ešte pred summitom osobne stretol s Montim. Vyzdvihol pritom úlohu, ktorú Monti zohral pri obnovení dôvery zahraničia a finančných trhov voči Taliansku a jeho schopnosti zvládať domáce problémy. Barroso sa netají želaním, aby Taliansko aj naďalej pokračovalo na ceste reforiem nastolených Mariom Montim, čo je podľa neho jedinou zárukou pre návrat k ekonomickému rastu a tvorbe pracovných miest v tejto krajine.