Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bárta kvôli trestnému stíhaniu rezignoval na post lídra Vecí verejných

Veci verejné zostanú bez predsedu do 25. januára, keď sa uskutoční volebná konferencia strany, na ktorej sa rozhodne o jej novom vedení.

Praha 26. novembra (TASR) - Bývalý český minister dopravy Vít Bárta, ktorý čelí obvineniu, že v roku 2009 ako majiteľ bezpečnostnej agentúry ABL naviedol agenta BIS Jana Petržílka k vyneseniu odposluchov lobistu Romana Janouška a pražského exprimátora Pavla Béma, už nie je predsedom niekdajšej vládnucej strany Veci verejné (VV).

O jeho pondelkovej rezignácii na funkciu lídra VV informoval dnes večer s odvolaním sa na zdroje strany internetový server iDNES.cz. Podľa nich skončila vo vedení strany aj prvá podpredsedníčka Petra Quittová.

Bárta, ktorý sa aj oficiálne ujal vedenia strany iba vo februári, podľa vlastných slov nechce stranu poškodzovať spomínanou kauzou. VV sú podľa jeho slov aj naďalej stranou, ktorá má zastúpenie v parlamente (vďaka úspechu kandidátov na kandidátkach iných subjektov) a tí, čo uspeli vo voľbách, by ju mali aj viesť. "Máme štyroch poslancov, svoju úlohu dostať VV do snemovne som splnil," vyhlásil Bárta a dodal, že príprava straníckej konferencie a vytýčenie ďalšej stratégie VV je teraz na novom vedení.

Veci verejné zostanú bez predsedu do 25. januára, keď sa uskutoční volebná konferencia strany, na ktorej sa rozhodne o jej novom vedení.

Novými podpredsedami VV sa stali poslanci David Kádner a Olga Havlová, ktorí v predčasných voľbách kandidovali na kandidátkach Úsvitu priamej demokracie Tomia Okamuru. Ich kolegom a ďalším exposlancom VV v snemovni bude Jiří Štetina.