Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Parlament irackého Kurdistanu určil za premiéra Mesrúra Barzaního

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V irackom Kurdistane žije podľa odhadov okolo 5,8 milióna obyvateľov.

Arbíl 11. júna (TASR) - Parlament irackého Kurdistanu zvolil v utorok drvivou väčšinou hlasov za nového premiéra Mesrúra Barzaního, bratranca Néčírvana Barzaního. Ten o deň skôr zložil prísahu a ujal sa v tomto kurdskom autonómnom regióne v severnom Iraku prezidentského úradu. Informovala o tom v agentúra AFP.

Mesrúr, ktorý pôsobil ako vládny bezpečnostný poradca, je synom bývalého prezidenta irackého Kurdistanu Mesúda Barzaního. Na vytvorenie vlády teraz bude mať jeden mesiac.

V irackom Kurdistane žije podľa odhadov okolo 5,8 milióna obyvateľov. Región získal samosprávu v roku 1992 a vedie ho kurdská regionálna vláda. Iracká vláda v Bagdade uznala autonómiu irackého Kurdistanu v ústave z roku 2005.

Mesúd Barzaní odstúpil z funkcie prezidenta po 12 rokoch v novembri 2017 - necelý mesiac po kontroverznom referende o kurdskej nezávislosti, ktoré sa obrátilo proti Kurdom a vyvolalo krízu.

Néčírvan Barzaní zložil prísahu prezidenta irackého Kurdistanu



Néčírvan Barzaní zložil v pondelok prísahu a ujal sa postu prezidenta kurdského autonómneho regiónu v severnom Iraku. Počas ceremónie prisľúbil, že bude pracovať na riešení problémov medzi regionálnou vládou a Bagdadom, informuje v utorok agentúra DPA.

Barzaního, bývalého premiéra irackého Kurdistanu, za nového prezidenta minulý týždeň zvolil kurdský regionálny parlament.

Barzaní počas pondelkovej ceremónie vyjadril svoju "pripravenosť vyvinúť maximálne úsilie na riešenie problémov medzi Arbílom a Bagdadom v súlade s irackou ústavou". Zdôraznil, že irackými najdôležitejšími prostriedkami sú "koexistencia, rovnosť a spravodlivosť medzi irackým ľudom".

Na ceremónii sa zúčastnil aj iracký prezident Barhám Sálih, ktorý Barzaního vyzval, aby pracoval na ukončení problémov medzi regionálnou a federálnou vládou.

Na podujatí bol prítomný aj turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Ten uviedol, že obe strany by mali "spoločne vykonávať náš rozhodný boj proti teroristickej organizácii Strana kurdských pracujúcich (PKK)".

PKK je na čiernej listine Ankary a jej západných spojencov uvedená ako teroristická organizácia. PKK vedie od roku 1984 povstanie proti Tureckej republike a za nezávislý kurdský štát na juhovýchode Turecka.