Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Asad: Chcú prímerie v priebehu týždňa. A kto dohovorí teroristom?

Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: TASR/AP

Prímeria sa uzatvárajú medzi armádami a štátmi, no nikdy medzi štátom a teroristami, povedal sýrsky prezident.

Bejrút 16. februára (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad varoval Turecko a Saudskú Arábiu pred "celosvetovými dôsledkami", ktoré by malo prípadné vyslanie pozemných vojsk do Sýrie. Zároveň spochybnil uskutočniteľnosť dočasného prímeria, na ktorom sa minulý týždeň dohodli USA, Rusko a ďalšie svetové mocnosti.



"Prímeria sa uzatvárajú medzi armádami a štátmi, no nikdy medzi štátom a teroristami," cituje agentúra AP Asadove slová z pondelňajšieho večera, keď sa v Damasku stretol s členmi advokátskej komory. "Vravia, že chcú prímerie v priebehu jedného týždňa. Dobre, a kto dohovorí teroristickej organizácii, ak odmietne zastaviť paľbu? Kto ju potrestá?" pýta sa prezident.



Najnovšie Asadove vyjadrenia sú prvými z jeho strany, odkedy mocnosti zaangažované v sýrskom konflikte súhlasili minulý týždeň so "zastavením nepriateľských akcií". Diplomati zastupujúci USA, Rusko a ďalšie svetové mocnosti sa tiež dohodli na okamžitom "urýchlení a rozšírení" dodávok humanitárnej pomoci, podľa vyjadrení OSN je však získanie príslušných bezpečnostných záruk zložitejšie, než sa pôvodne očakávalo.