Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V bašte Islamského štátu zabili vyše 100 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kvôli nepokojom už niekoľko krajín stiahlo z Líbye svojich občanov a diplomatov.

Káhira 14. augusta (TASR) - Najmenej 106 ľudí bolo zabitých za tri dni bojov medzi vernými stúpencami Islamského štátu (IS) a príslušníkmi miestnych kmeňov v líbyjskom meste Syrta. Informovala o tom dnes televízia al-Arabíja so sídlom v Dubaji, citovala pritom nemenovaného miestneho predstaviteľa.

Väčšinu mŕtvych tvorili členovia kmeňa Firdžán, ktorý odmietol prisahať vernosť extrémistickej organizácii, dodala al-Arabíja.

Povstalci Islamského štátu dnes podpálili provizórnu nemocnicu v tzv. okrese č. 3 v Syrte, ktorý militanti obliehajú od stredy 12. augusta. Neboli tam však hlásené žiadne obete, napísala dnes agentúra DPA.

Násilie vypuklo po tom, čo sa v jednej predmestskej oblasti Syrty našlo telo popredného moslimského duchovného mesta, Chálida bin Radžiba. Prevláda presvedčenie, že duchovného zabili bojovníci IS za to, že odmietal prisahať vernosť organizácii.

Premiér líbyjskej medzinárodne uznanej vlády Abdalláh Sání dnes obvinil Islamský štát z "páchania zločinov genocídy" v Syrte, domovskom meste zosnulého diktátora Muammara Kaddáfího.

V internetovom vyhlásení vyzval Sání Organizáciu Spojených národov na zrušenie zbrojného embarga uvaleného na Líbyu po povstaní z roku 2011 proti Kaddáfímu.

Islamský štát si začiatkom roka založil v Syrte základňu a odvtedy postupne obsadzuje toto mesto na pobreží Stredozemného mora, využívajúc tak v krajine bohatej na ropu súčasný chaos.

Líbya je rozdelená medzi zvolenú vládu sídliacu vo východnom meste Tobruk a islamistami podporovanú vládu v hlavnom meste Tripolis.

Nepokoje donútili už niekoľko krajín stiahnuť z Líbye svojich občanov a diplomatov.