Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bavorská vláda mení bezpečnostné opatrenia

Policajti prehľadávajú miesto streľby v meste Tiefenthal v blízkosti Ansbachu 10. júla 2015. Nemecká polícia zadržala muža, ktorý dnes v Bavorsku údajne postrelil a zabil dvoch ľudí a následne unikol na aute. Foto: TASR/AP

Urobíme všetko, čo je ľudských silách, aby sme zlepšili ochranu občanov, vyhlásil bavorský premiér.

Gmund/Berlín 26. júla (TASR) - Po útokoch predpokladaných islamistov z uplynulého týždňa avizovali dnes predstavitelia nemeckej spolkovej krajiny Bavorsko opatrenia v podobne nasadenia väčšieho počtu policajtov a prísnejších kontrol utečencov. Informovala o tom agentúra DPA.

"Urobíme všetko, čo je ľudských silách, aby sme zlepšili ochranu občanov," vyhlásil bavorský premiér Horst Seehofer v úvode zasadnutia svojho kabinetu v obci Gmund am Tegernsee. "Rozvaha je dôležitá, ale ochranu zo strany štátnu nenahradí," zdôraznil.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann chce na hrozbu reagovať väčšou prítomnosťou policajtov v uliciach. "Bezpečnosť si vyžaduje silu a viditeľnosť polície," vyhlásil s tým, že Nemecko je v hľadáčiku islamistov a táto hrozba sa v posledných rokoch vystupňovala. Teroristická skupina Islamský štát (IS) podľa neho vedie boj proti slobode a spôsobu života západného sveta.

Herrmann na tlačovej konferencii tiež informoval, že útočník, ktorý v nedeľu večer v meste Ansbach pri odpálení nálože zabil seba a zranil ďalších 15 ľudí, mal vo svojej izbe dostatok materiálu na výrobu najmenej jednej ďalšej bomby.

Úrady musia podľa ministra preskúmať to, ako dokázal 27-ročný sýrsky utečenec zhromaždiť takýto materiál vo svojej izbe v štátom financovanom domove pre žiadateľov o azyl.

Herrmann v tejto súvislosti žiada prísnejšie kontroly na hraniciach. "Nemôže existovať politika otvorených hraníc," vyhlásil a dodal, že polícia musí určiť totožnosť utečencov už pri prvej kontrole na hranici, inak cez ňu nemôžu byť vpustení. Podľa Herrmanna je okrem toho potrebné ešte viac uľahčiť vyhosťovanie utečencov, ktorí sa dopustia trestných činov.

Bavorský minister spravodlivosti Winfried Bausback vyzval na zavedenie elektronických náramkov pre "extrémistov, ktorí sú považovaní za možnú hrozbu pre verejnú bezpečnosť". Úrady musia zlepšiť dohľad nad takýmito osobami, zdôraznil. Vyšetrovatelia by okrem toho mali zintenzívniť monitorovanie internetu s cieľom odhaliť islamistov a dostať v tomto smere podporu rozšíreným uchovávaním dát.