Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Bavorskí konzervatívci dosiahli vo voľbách zatiaľ najhoršie výsledky

Líder Kresťanskosociálnej únie (CSU) a premiér spolkovej krajiny Bavorsko Markus Söder počas vyhlásenia po nedeľňajších parlamentných voľbách v Nemecku 26. septembra 2021 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Do ostatných volieb platilo, že najhorší výsledok dosiahla CSU v roku 1949, keď na celoštátnej úrovni získala 5,8 percenta hlasov. Tento rok získala 5,1 percenta hlasov.

Mníchov 27. septembra (TASR) - Kresťanskosociálna únia (CSU), ktorá dominovala na politickej scéne juhonemeckej spolkovej krajiny Bavorsko celé desaťročia, dosiahla v nedeľných voľbách svoje vôbec najhoršie výsledky na krajinskej i spolkovej úrovni. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Strana vedená vplyvným bavorským premiérom Markusom Söderom, získala v celoštátnych voľbách 5,1 percenta hlasov, takže päťpercentnú hranicu na vstup strán do Spolkového snemu prekonala len tesne, vyplýva z odhadov zverejnených po skončení hlasovania. Vo voľbách v roku 2017 pripadlo CSU na celoštátnej úrovni 6,2 percenta hlasov.

DPA pripomenula, že tieto výsledky však treba vnímať v kontexte, keďže CSU sa neuchádza o priazeň voličov v ďalších 15 spolkových krajinách, kde kandiduje jej sesterská Kresťanskodemokratická únia (CDU).
Zľava premiér spolkovej krajiny Bavorsko Markus Söder, kandidát na post nemeckého kancelára z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet, moderátori Rainald Becker a Peter Frey, kandidátka na post kancelárky za stranu Zelených Annalena Baerbocková, kandidát Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a minister financií Olaf Scholz počas televíznej debaty "Berliner Runde" na ZDF o nedeľňajších parlamentných voľbách v Nemecku 26. septembra 2021.
Foto: TASR/AP

CSU bola doteraz súčasťou vládnej koalície na spolkovej úrovni, keď vládla spolu s CDU a sociálnymi demokratmi (SPD).

Do ostatných volieb platilo, že najhorší výsledok dosiahla CSU v roku 1949, keď na celoštátnej úrovni získala 5,8 percenta hlasov. Najlepším výsledkom pre CSU bol v roku 1976 zisk 10,6 percenta hlasov, keď stranu viedol Franz Josef Strauss.

V krajinských voľbách v Bavorsku získala CSU predbežne 32,6 percenta hlasov, čo je pokles oproti roku 2017, keď CSU v Bavorsku volilo 38,8 percenta voličov, dodala DPA.