Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Bavorsko posilní kontroly na hraniciach s Rakúskom a Českou republikou

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Pašeráci z čírej chamtivosti natlačia veľa ľudí na malom priestore, čo sa podľa Herrmanna môže pre pašované osoby stať rýchlo životu nebezpečné, najmä v letných horúčavách.

Mníchov 14. júla (TASR) — Nemecká spolková krajina Bavorsko posilní kontroly v pohraničných oblastiach s Českom a Rakúskom. Pohotovostné oddiely polície v auguste podporia bavorskú pohraničnú políciu najmä pri úkonoch ako sú overenie totožnosti, osobné prehliadky a prehliadky osobných vecí, uviedol v piatok v Mníchove bavorský minister vnútra Joachim Hermann. TASR informuje na základe správy denníka Salzburger Nachrichten.

Na tento účel má byť každý týždeň pridelených okolo 50 príslušníkov pohotovostnej polície.

"Hlavný dôraz sa bude klásť na boj proti nelegálnej migrácii a prevádzačstvu," vysvetlil Herrmann.

Bavorsko už v uplynulých rokoch výrazne posilnilo svoju pohraničnú políciu. Do roku 2025 plánuje súčasný počet 820 jej príslušníkov zvýšiť na viac než tisíc.

Od marca sa zvýšil počet nelegálnych prechodov skupín s viac než desiatimi členmi cez nemecko-rakúske hranice. Migranti sú pašovaní prevažne v nákladných vozidlách a dodávkach.

Bavorská pohraničná polícia sa zameriava najmä na okolie miest Passau, Simbach am Inn a Burghausen. Posilnené kontroly v pohraničí vykonáva už od vlaňajšieho októbra, pripomenul Herrmann, pričom sa zameriava na odhaľovanie pašeráckych sietí. Pašeráci z čírej chamtivosti natlačia veľa ľudí na malom priestore, čo sa podľa Herrmanna môže pre pašované osoby stať rýchlo životu nebezpečné, najmä v letných horúčavách.