Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Bavorsko trvá na obnovení pohraničnej polície

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viac ako sedem mesiacov pred bavorskými krajinskými voľbami je rezort vnútra v Mníchove odhodlaný urobiť maximum pre kontrolu štátnej hranice.

Mníchov/Salzburg 29. marca (TASR) - Bavorsko chce na hraniciach s Rakúskom umiestniť 1000 príslušníkov pohraničnej polície. Existujú však pochybnosti, či to odbremení kontroly na rakúsko-bavorskom hraničnom priechode Walserberg a zmenší kolóny na tzv. Tauernskej diaľnici.

Viac ako sedem mesiacov pred bavorskými krajinskými voľbami je rezort vnútra v Mníchove odhodlaný urobiť maximum pre kontrolu štátnej hranice. Príslušníci obnovenej bavorskej pohraničnej polície budú pôsobiť v pohraničí, ale robiť aj kontroly priamo na hranici vrátane pasových.

Obavy z možného vytvárania kolón na diaľnici sa však bavorský rezort vnútra usiluje rozptýliť. "Budeme dbať na to, aby boli kontroly primerané a rozumné a aby bolo ovplyvnenie plynulosti cestnej dopravy čo možno najmenšie", tvrdí podľa rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF hovorca bavorského ministerstva vnútra Martin Scholtysik.

Salzburský krajinský premiér Wilfried Haslauer sa nedomnieva, že obnovenie kontrol bude mať nejaký vplyv na ekonomiku a pre občanov v tejto časti Rakúska. Osobne však z toho nemá radosť, pričom upozornil na množstvo iných priechodov, cez ktoré je možné prejsť bez akejkoľvek kontroly. Haslauer súčasne vyjadril nádej, že tento stav pominie po bavorských krajinských voľbách.

Rakúsky rezort vnútra sa k plánom bavorskej krajinskej vlády zatiaľ nechcel vyjadriť a chce počkať na podrobnosti.