Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nemecko:Útočník z vlaku bol Pakistanec, zradikalizoval sa cez internet

Telo 17-ročného migranta, ktorý útočil v bavorskom vlaku, 19. júla 2016. Foto: TASR/AP

Doklady, ktoré sa našli v mužovej izbe, ukázali, že má pakistanské a nie afganské občianstvo. Výsledky vyšetrovania ukázali, že mladý imigrant konal osamotene.

Berlín 20. júla (TASR) - Sedemnásťročný afganský utečenec, ktorý zaútočil v pondelok večer so sekerou a nožom na cestujúcich v nemeckom regionálnom vlaku a po vystúpení z neho ešte na okoloidúcu, bol v skutočnosti z Pakistanu. Informovali o tom nemecké médiá.

Doklady, ktoré sa našli v mužovej izbe, ukázali, že má pakistanské a nie afganské občianstvo, uviedla v utorok televízia ZDF s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje.

Bavorské ministerstvo vnútra však toto tvrdenie spochybnilo s tým, že v oficiálnom registri má ako rodisko uvedený Afganistan.

Útočník, ktorého meno nezverejnili, zaútočil v pondelok večer na ľudí vo vlaku smerujúcom do bavorského Würzburgu.

Zranil štyroch cestujúcich z Hongkongu - členov jednej rodiny. Dvaja z nich sú ešte stále v kritickom stave. Páchateľ pri útoku zranil ešte aj ďalšiu ženu, ale už mimo vlaku, ktorý medzitým zastavil. Na úteku z miesta činu zastrelili útočníka príslušníci špeciálnej jednotky nemeckej polície.

Vyšetrovanie dokázalo, že útočník z vlaku bol sám

Vyšetrovanie útoku na cestujúcich v regionálnom vlaku v Bavorsku naznačilo, že podozrivý konal osamotene, povedal dnes reportérom v Berlíne nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere.



Podľa ministra sa zdá, že 17-ročný uchádzač o azyl v Nemecku sa zradikalizoval pri sledovaní propagandy skupiny Islamský štát (IS) na internete, informovala tlačová agentúra AP. Polícia ho zastrelila po tom, ako pri útoku so sekerou a nožom zranil päť ľudí.

De Maiziere uviedol, že videozáznam podozrivého, ktorý umiestnil na internet IS, je autentický a pripomína "klasický rozlúčkový videozáznam samovražedného útočníka". Polícia však ešte nevie, kde bol nakrútený. Vyšetrovanie naznačilo, že útočník nepochádzal z Afganistanu, ako sa doteraz myslelo, ale z Pakistanu, pokračoval.

Nemecko musí byť pripravené na útoky islamistov, vrátane tzv. osamelých vlkov, dodal minister. "Podobne ako niekoľko ďalších krajín Európskej únie, ako celá EÚ, aj Nemecko je cieľovou oblasťou medzinárodného terorizmu. Preto, ako hovorím už dlho, situácia je vážna," citovala ho stanica BBC.

VIDEO: Útočník konal na vlastnú päsť



Minister informoval, že nemecké orgány zmarili v nedávnej minulosti 11 teroristických útokov, desať z nich na pôde Nemecka. A zdôraznil, že obmedzenie počtu utečencov prichádzajúcich do Nemecka je správne, pretože to umožní viac kontrolovať tých, ktorí sú náchylní na islamskú radikalizáciu, dodala DPA.