Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Bavorský parlament opätovne zvolil za premiéra Markusa Södera z CSU

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Söder vo svojom prejave bezprostredne po znovuzvolení vyjadril odhodlanie bojovať s odporcami demokracie.

Mníchov 31. októbra (TASR) - Markusa Södera v utorok opätovne zvolili za predsedu vlády nemeckej spolkovej krajiny Bavorsko. Ide už o jeho tretie funkčné obdobie po sebe. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Za Södera hlasovalo v bavorskom krajinskom sneme 120 zo 198 prítomných poslancov. Proti bolo 76 zákonodarcov a dvaja sa zdržali hlasovania.

Söder vo svojom prejave bezprostredne po znovuzvolení vyjadril odhodlanie bojovať s odporcami demokracie. "Z antidemokratov nemám žiadny strach. Antidemokrati by sa mali mať pred nami na pozore. Sme vo väčšine a sme presvedčení, chceme chrániť túto krajinu a našu ústavu," povedal.

Poslanci krajinského snemu Södera za premiéra oficiálne zvolili v marci 2018. Nahradil Horsta Seehofera, ktorý sa posunul na post spolkového ministra vnútra. Södera vo funkcii premiéra potvrdili aj vo voľbách v októbri 2018. Od januára 2019 je na čele Kresťanskosociálnej únie (CSU). Tá zvíťazila v regionálnych voľbách, ktoré sa v Bavorsku konali 8. októbra, a v krajinskom parlamente získala 85 kresiel.

Koaličným partnerom CSU v Bavorsku je strana Slobodní voliči (Freie Wähler). Spoločne majú v 203-člennom parlamente 122 kresiel. Nová bavorská vláda zloží slávnostnú prísahu 8. novembra.