Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

BBC: Elektronické hlasovanie v ruských voľbách sprevádzajú problémy

Na snímke žena vkladá obálku do volebnej schránky vo volebnej miestnosti počas prezidentských volieb vo Vladivostoku v Rusku 15. marca 2024. Foto: TASR/AP

Nezávislí pozorovatelia a odborníci hodnotia tieto voľby ako neslobodné a bez politickej konkurencie: ako kandidát sa na nich totiž nezúčastňuje žiadny predstaviteľ opozície.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 15. marca (TASR) - V Rusku, ktoré sa nachádza v 11 časových pásmach, je už otvorených všetkých 94.000 volebných miestností na hlasovanie v prezidentských voľbách. V 29 subjektoch Ruskej federácie sa dá voliť elektronicky. Podľa medializovaných správ však príslušný server údajne pre veľký záujem voličov "padá". Informovala o tom v piatok britská stanica BBC.

V ťažko dostupných lokalitách sa v prezidentských voľbách hlasovalo už od 25. februára. Od 1. marca sa volilo v zahraničí, kde bolo otvorených 269 volebných miestností. Predčasne vo voľbách hlasovalo viac ako 2,3 milióna voličov, potvrdila ÚVK.

Voliči v piatok odovzdávajú hlasy v prvý z troch dní prezidentských volieb v Ruskej federácii, ktoré predĺžia vládu prezidenta Vladimira Putina o ďalších šesť rokov.

Nezávislí pozorovatelia a odborníci hodnotia tieto voľby ako neslobodné a bez politickej konkurencie: ako kandidát sa na nich totiž nezúčastňuje žiadny predstaviteľ opozície.

Traja kandidáti, ktorí buď otvorene podporujú súčasného prezidenta Putina, alebo sa držia línie Kremľa, sú vnímaní ako uchádzači bez šance. Podľa prieskumu agentúry Celoruské centrum pre výskum verejnej mienky (VCIOM), lojálnej Kremľu, dostane každý z nich päť až šesť percent hlasov.

Voľby ruského prezidenta sa konajú aj na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny a na Kryme, ktorý ruská armáda okupuje od roku 2014.

Agentúra AFP v piatok informovala o tom, že v Doneckej oblasti ako miesto pre hlasovanie slúžia často stolíky postavené na ulici. Členov volebných komisií sprevádzajú vojaci v plnej bojovej výstroji. Na weboch sa objavila aj fotografia, ako je volebná urna položená na kapote auta ešte zo sovietskych čias.

Kyjev označil toto hlasovanie za frašku a vyhlásil, že usporiadanie volieb na východnej Ukrajine a na Kryme je protiprávne.

Ukrajina vo štvrtok vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby odmietlo výsledok volieb prezidenta Ruskej federácie, ktoré sa konajú tento víkend, a to aj v oblastiach Ukrajiny okupovaných ruskou armádou.