Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

BBC komentuje Junckera: Premena kvót na stálu schému bude náročná

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker počas prejavu so správou o stave EÚ na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu 9. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Plány EÚ, aby jej členské štáty prijali 160 tisíc nových migrantov, sú podľa nemeckého vicekancelára Sigmara Gabriela iba prvým krokom v riešení krízy.

Bratislava 14. septembra (Teraz.sk) - Hoci sa minulotýždňový prejav predsedu Európskej komisie Jeana - Claude Junckera o stave Európskej únie a jeho morálna požiadavka pomoci ľudom utekajúcim pred prenasledovaním a vojnou emocionálne dotkol mnohých Európanov, premena myšlienky kvót na stálu schému riešenia krízy bude mimoriadne náročná. Konštatuje to BBC v príspevku redaktora Chrisa Morrisa.

Európa by mala mať podľa predsedu Európskej komisie Jean-Claude Junckera na pamäti, že veľa z jej vlastných obyvateľov sú z utečeneckých rodín. “My Európania by sme mali vedieť a nikdy nezabudnúť na to, prečo je dávanie úkrytu a rešpektovanie základných práv tak dôležité,“ povedal okrem iného v prejave, ktorý predniesol pred europarlamentom 9. septembra.

Európska únia podľa Junckera nie je dobrom stave, je "príliš málo Európy a príliš málo únie". Predseda Európskej komisie preto vyzval Európanov k jednote. Podľa BBC tento apel môže byť do istej miery úspešný. Myšlienka povinných kvót pre prichádzajúcich migrantov však bude naďalej kontroverzná. Na druhej strane, krajiny ako Španielsko alebo Taliansko, ktoré návrh kritizovali, podľa BBC zmiernili svoje pozície a vyhlásenia. Nemecko a Francúzsko by teraz mohli výrazne napomôcť premene myšlienky kvót na funkčnú schému riešenia krízy, aj keď tento proces bude mimoriadne náročný.

Samotný Juncker, ako aj ostatní európski lídri, vedia, že solidarita musí byť kombinovaná s ďalšími opatreniami v praxi. Kľúčové je posilnenie vonkajších hraníc únie a efektívnejšie posielanie neúspešných žiadateľov o azyl naspäť do krajín, odkiaľ prišli.

Podobne ako v prípade krízy eurozóny bude jednou z najväčších výziev pre politických predstaviteľov v praxi uplatniť efektívne riešenia, ktorými budú stíhať reagovať na vývoj situácie.

„Je to dnešná Európa, ktorá predstavuje miesto nádeje a prístav stability v očiach mužov a žien na Blízkom východe a v Afrike,“ uviedol Juncker. „Je to niečo, na čo máme byť hrdí a nie sa toho obávať,“dodal.

Morris s výrokom súhlasí, ale dodáva, že dnešná situácia s migrantmi posúva EÚ do nových a neistých oblastí.



Na snímke zľava predseda EK Jean-Claude Juncker a slovenský premiér Robert Fico, archívna snímka
Foto: TASR/Tomáš Halász


Situácia v Európe je vážna

Plány EÚ, aby jej členské štáty prijali 160 tisíc nových migrantov, sú podľa nemeckého vicekancelára Sigmara Gabriela iba prvým krokom v riešení krízy. Podľa neho prišlo iba tento rok do Nemecka približne 450 tisíc ľudí, z toho 37 tisíc počas prvých ôsmich dní septembra.

Desiatky tisíc, prevažne Sýrčanov, sa presunulo na sever počas posledných týždňov.

Srbská televízia tvrdí, že rekordných 5000 migrantov pricestovalo na maďarskú hranicu za 24 hodín.
Maďarská armáda už začala s vojenskými cvičeniami s cieľom zastaviť ďalší prílev ľudí cez hranice. Tento krok kritizovali skupiny pre ochranu ľudských práv.

Veľké množstvo migrantov sa snaží pricestovať cez Maďarsko do Nemecka, Rakúska a Švédska, teda do bohatších krajín únie s liberálnejšími azylovými politikami.

Spravodajca BBC na maďarsko-srbských hraniciach tvrdí, že utečenci sú zadržiavaní v nehostinnej, mokrej a blatistej oblasti, kde miestni dobrovoľníci opisujú podmienky ako „katastrofálne.“

Nepriaznivé poveternostné podmienky sú podľa redaktorov aj v severnom Grécku. To donútilo miestne úrady, aby povolili prinajmenšom 7000 ľuďom, vrátane množstva malých detí, prejsť do susedného Macedónska.

Prvý krok

V stredu 9. septembra predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker oznámil plány na prerozdelenie 120 tisíc utečencov z Grécka, Talianska a Maďarska medzi členské štáty, a to cez systém povinných kvót.

Slovenská republika by podľa tohto plánu mala prijať 195 migrantov z Talianska, 631 z Grécka a 676 z Maďarska. Spolu tvorí slovenský podiel 1502 migrantov a utečencov.

Najviac migrantov pripadá na základe kvót Nemecku (asi 31 tisíc), nasledovanom Francúzskom (niečo viac ako 24 tisíc) a Španielskom (necelých 15 tisíc).

Plán sa má realizovať ako doplnenie návrhu z mája tohto roka na prerozdelenie 40 tisíc migrantov a utečencov z Grécka a Talianska.

Nemecký vicekancelár Gabriel v pléne nemeckého parlamentu opísal plány ako „prvý krok, ak chceme byť zdvorilí.“ „Alebo by ste ho tiež mohli nazvať kvapkou v mori,“ dodal.

Tabuľka navrhovaných kvót, pôvodný návrh z mája a aktuálny
Foto: BBC


Prílev pokračuje

Tisíce migrantov a utečencov, z ktorých mnohí utekajú pred konfliktami napríklad v Sýrii a v Líbyi, naďalej podniká nebezpečné cesty na európske pobrežie cez Stredozemné more.

Sýrsky minister informácií Omran al-Zoubí povedal v ojedinelom vyhlásení k tejto problematike, že Európa by mala niesť plnú zodpovednosť za krízu. Dodal, že väčšina Sýrčanov utiekla z oblastí pod kontrolou súperov vlády, vrátane Islamského štátu.

Kritizoval európske krajiny kvôli posielaniu „teroristov“ do svojej krajiny. Narážal na tisíce Európanov, ktorí prišli do Sýrie a Iraku, aby bojovali na strane Islamského štátu.

Spravodajca BBC Fergal Keane sa osobne stretol s migrantmi na lodi pre utečencov s názvom El Venizelos. V ten deň prevážala približne 2500 ľudí, predtým slúžila ako turistická loď.

Stretol sa s umelcom zo sýrskeho mesta Aleppo. Mal namierené do Nemecka, spolu so svojou ženou a tromi deťmi. „Všetko je stratené,“ povedal muž. Keď sa ho spravodajca opýtal na budúcnosť jeho rodiny, odpovedal: „Nemôžeme zatiaľ hovoriť o budúcnosti.“

Vývoj situácie v členských štátoch a deklarovaná pomoc od USA

Európsky parlament vo štvrtok 10. septembra podporil Junckerove plány a návrhy, tie sa budú musieť teraz schváliť v členských štátoch.

Spojené štáty americké plánujú na budúci rok prijať najmenej 10 tisíc utečencov zo Sýrie. Uviedol to Biely dom. USA zatiaľ prijali 1500 ľudí. Írsko by malo prijať 4000 utečencov, vrátane 1120 ľudí, s ktorých prijatím už jeho predstavitelia súhlasili.

V Maďarsku zatiaľ prokurátori začali s kriminálnym vyšetrovaním bývalej maďarskej kameramanky Petry László. Video, na ktorom kopla utečenca a ďalšieho podrazila aj keď niesol na rukách dieťa, vyvolalo vo svete rozhorčenie.


Dánsko v stredu 9. septembra dočasne uzavrelo všetky železničné spoje do Nemecka a rovnako dočasne uzatvorilo diaľnicu po tom, ako polícia zadržala na hranici stovky migrantov, snažiacich sa dostať do Švédska.

Je úplne jasné, že EÚ čaká po návrhu Junckera veľmi náročná diskusia, a to nielen o povinných kvótach, ale aj ďalších riešeniach migrantskej krízy. Rovnako je potrebné, aby únia nielen diskutovala, ale aj rýchlo konala, pretože každý deň prichádzajú na európske brehy noví a noví ľudia.

Zdroje

bbc.com, bbc.com, teraz.sk