Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

BBC: Ukrajina tajne zaplatila za rozhovory medzi Trumpom a Porošenkom

Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Schôdzka medzi Trumpom a Porošenkom sa konala v júni 2017 v Bielom dome.

Londýn 23. mája (TASR) - Osobný právnik amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen prijal tajnú platbu vo výške najmenej 400.000 dolárov, aby zaistil rozhovory medzi šéfom Bieleho domu a ukrajinskou hlavou štátu Petrom Porošenkom. Informovala o tom v stredu spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na svoje zdroje v Kyjeve blízke zainteresovaným osobám.

Schôdzka medzi Trumpom a Porošenkom sa konala v júni 2017 v Bielom dome. Vyplatenie sumy Cohenovi, ktorý nie je registrovaným zástupcom Ukrajiny, zariadili sprostredkovatelia Porošenka.

BBC zverejnila aj svedectvo nemenovaného vysokopostaveného spravodajského dôstojníka z Porošenkovej administratívy, ktorý opísal, čo sa dialo pred schôdzkou oboch prezidentov v Bielom dome.

Podľa tohto zdroja bol Cohen prizvaný preto, lebo registrovaní lobisti Ukrajiny a jej veľvyslanectvo vo Washingtone by mohli zariadiť pre Porošenka nanajvýš krátke odfotografovanie sa s Trumpom. Porošenko ale potreboval niečo, čo by bolo možné vykresliť ako "rozhovory".

Ukrajinský prezident sa preto rozhodol zriadiť tajný kanál k Trumpovi. Úloha bola zverená bývalému poradcovi, ktorý požiadal o pomoc lojálneho ukrajinského poslanca. Tento poslanec využil osobné kontakty v židovskej charite v štáte New York - Port of Washington Chabad. Toto nakoniec viedlo k Michaelovi Cohenovi, ktorý zinkasoval 400.000 dolárov.

Nič nenasvedčuje tomu, že by Trump o tejto platbe vedel, poznamenala BBC.

Spravodajská stanica uviedla, že jej druhý zdroj v Kyjeve poskytol rovnaké podrobnosti o prípade, iba s tým rozdielom, že Cohen dostal 600.000 dolárov.

Keď Porošenko vlani v júni odlietal do Washingtonu, stále nevedel, koľko času mu Trump venuje. Podľa oficiálneho programu Bieleho domu sa mal Porošenko "zastaviť" v Oválnej pracovni, zatiaľ čo Trump mal stretnutia s personálom. Tie pokračovali do ranných hodín a ukrajinská strana bola už nahnevaná, že Cohen zobral peniaze za niečo, čo nedokáže zariadiť. Až do posledného okamihu si tak ukrajinský líder nebol istý, či sa vyhne poníženiu.

Porošenkovi sa napokon uľavilo, keď ho Trump prijal v Oválnej pracovni. Chválil sa, že sa stretol s novým americkým prezidentom skôr ako ruský prezident Vladimir Putin. Následne pred Severným stĺporadím Bieleho domu usporiadal triumfálnu tlačovú konferenciu.

Krátko po tom, ako sa ukrajinský prezident vrátil domov, jeho protikorupčná agentúra zastavila vyšetrovanie bývalého šéfa Trumpovej volebnej kampane Paula Manaforta za získanie miliónov dolárov od ukrajinskej proruskej Strany regiónov, uviedla BBC.