Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

BBC: Vojna vyhnala zo škôl milióny sýrskych detí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Sýrske deti, ako aj obyvatelia Sýrie si zaslúžia žiť v mieri a mať prístup k vzdelaniu. Aby však prestali utekať do Európy a zostali doma, musí sa najskôr skončiť vojna, uzatvára spravodajkyňa BBC.

Damask 13. marca (TASR) - Najmenej dva milióny sýrskych detí kvôli občianskej vojne prestali chodiť do školy. Uvádza to vo svojej reportáži nazvanej Stratená generácia sýrskych detí korešpondentka britskej spravodajskej stanice BBC Lina Sindžabová. Odvoláva sa na správu, ktorú zverejnil vlani na jeseň Detský fond OSN (UNICEF), ktorý zároveň odhadol, že ďalších asi 400.000 detí čelí v blízkej budúcnosti podobnému riziku.

Barelové bomby, nálety a ďalšie prejavy násilia súvisiace s občianskou vojnou donútili k úteku z vlasti milióny Sýrčanov. Mnohí z nich našli útočisko v susednom Libanone, Turecku či v západnej Európe. Uteká ich však stále viac.

Sindžabová približuje hrôzu, ktorú denne zažívajú Sýrčania vo svojej krajine, aj prostredníctvom získaných amatérskych videozáznamov. Na jednom z nich sa kameramanovi podarilo zachytiť muža – päťdesiatnika – tesne po tom, ako barelová bomba zasiahla damaské predmestie Dúma.

Muž sa pozerá na trosky budovy a v šoku kričí: "Bola tam moja dcéra – študovala tam. Boli tam moje deti." Následne prišiel ďalší nálet, pri ktorom muž pravdepodobne prišiel o život.

Spravodajkyňa BBC dodáva, že len pár dní predtým zasiahla barelová bomba aj trhovisko na predmestí Dúma, pričom zranenia pri útoku utrpeli aj deti. Opisuje tiež výjavy z neďalekej nemocnice. Tam sa takmer sedemročné dievča, nachádzajúce sa v zlom zdravotnom stave, nestrachuje o seba, ale o svojich súrodencov, ktorí uviazli pod troskami zničených budov.

Ide o pomerne všedné scény z každodennej sýrskej reality, kde je smrť už považovaná za takmer bežnú záležitosť, uvádza autorka reportáže. Dodáva, že práve z takéhoto života utekajú Sýrčania, ktorí sa pokúšajú dostať do Európy. Nebezpečenstvu utopenia počas riskantných plavieb z Turecka do Grécka pritom sýrski rodičia vystavujú aj vlastné deti. Voda je pre nich totiž stále bezpečnejšia než krajina, z ktorej utekajú.

Sýrski utečenci si vyberajú Európu s nádejou, že poskytne lepšiu budúcnosť ich deťom. Vidia v nej aj možnosť žiť vo svete bez strachu. A čo je tiež dôležité – chcú, aby sa ich deti vrátili do školy. Tie dva milióny sýrskych detí, ktoré nechodia do školy kvôli vojne, sú totiž stratenou generáciou, komentuje Sindžabová.

Celkový počet sýrskych utečencov, ktorí sa pokúšajú dostať do Európy, je však len zlomkom obrovského počtu osôb, ktorých životy ovplyvnila tamojšia občianska vojna. Predstavte si, že by o svoje domovy prišli všetci obyvatelia Londýna, píše Sindžabová. To by sa totiž približne zhodovalo s počtom Sýrčanov, ktorí boli vnútorne presídlení a prišli o svoje domovy v dôsledku pretrvávajúceho bombardovania zo strany tamojšej vlády, uvádza ďalej korešpondentka BBC.

Ďalšie štyri milióny Sýrčanov sú utečenci, ktorí neodišli až do Európy, ale do susedných krajín. Väčšina z týchto ľudí žije doposiaľ v stanoch či utečeneckých táboroch v Jordánsku, Libanone a Turecku, pričom až polovica z nich sú ženy a deti. Keďže nemajú tisíce dolárov, ktorými by pašerákom zaplatili za to, aby sa dostali do Európy, zostávajú žiť v takýchto podmienkach.

Väčšina Sýrčanov podľa Sindžabovej uteká zo svojej krajiny pred brutalitou páchanou sýrskou vládou. Zdá sa však, že Západ sa oveľa viac sústreďuje na útoky voči pozíciám militantov z organizácie Islamský štát (IS), obzvlášť po novembrových útokoch v Paríži.

Ľudskoprávni aktivisti pritom tvrdia, že najväčší počet obetí majú na svedomí práve barelové bomby a útoky sýrskeho a ruského letectva. Tie už podľa aktivistov usmrtili viac civilistov než samotný Islamský štát.

Prešlo už päť rokov odvtedy, ako sýrske bezpečnostné zložky potlačili streľbou demonštrantov, ktorí vyšli do ulíc volajúc po zmene, slobode a demokracii. Súčasná Sýria má však ďaleko od toho, v čo mnohí dúfali, komentuje Sindžabová.

Medzi Sýrčanmi pretrváva silný pocit sklamania a frustrácie. Sýrske deti, ako aj obyvatelia Sýrie vo všeobecnosti si totiž zaslúžia žiť v mieri a mať prístup k vzdelaniu. Aby však prestali utekať do Európy a zostali doma, musí sa najskôr skončiť vojna, uzatvára spravodajkyňa BBC.