Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

BBC: Z Kyjeva hlásia výbuchy, na viacerých miestach horí, sú zranení

Na snímke kráter po útoku ruskej armády v Kyjeve vo štvrtok 21. marca 2024. Foto: TASR/AP

Primátor Kyjeva Vitalij Kličko informoval, že z viacerých okresov mesta hlásia dopady úlomkov ruských rakiet na bytové domy, podniky, škôlku či autá. Došlo aj k zraneniam ľudí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 21. marca (TASR) - Z centra ukrajinskej metropoly Kyjev hlásili vo štvrtok ráno desiatky výbuchov. Predchádzalo tomu vyhlásenie poplachu, ktorý v noci na štvrtok vyvolali rakety a drony vypustené nad územie Ukrajiny ruskou armádou.

Ako s odvolaním sa na svojho spravodajcu v Kyjeve spresnila agentúra AFP, okrem výbuchov bolo v meste počuť aj paľbu protivzdušnej obrany, ktorá odrážala nočný ruský raketový útok.

Primátor Kyjeva Vitalij Kličko informoval, že z viacerých okresov mesta hlásia dopady úlomkov ruských rakiet na bytové domy, podniky, škôlku či autá. Na viacerých miestach vypukli požiare. Došlo aj k zraneniam ľudí.

Úrady v Kyjeve nateraz letecký poplach neodvolali a naďalej obyvateľov mesta vyzývajú, aby zostali v krytoch alebo sa uchýlili na čo najbezpečnejšie miesto.

Ukrajinské letectvo predtým informovalo, že rakety, ktoré sa nachádzali vo vzdušnom priestore Žytomyrskej a Rivnianskej oblasti, neustále menili kurz a nakoniec leteli smerom na Kyjev.

"Bolo zaznamenané odpálenie aerobalistických rakiet Ch-47M2 Kinžal v smere na Kyjev," informovalo ukrajinské letectvo o 05:00 h miestneho času.

Pre raketovú hrozbu bol však v noci na štvrtok vyhlásený poplach na celom území Ukrajiny, doplnila britská stanica BBC. Najprv bol poplach vyhlásený v Doneckej, Dnepropetrovskej, Záporožskej a Charkovskej oblasti, následne sa hrozba raketových útokov rozšírila do všetkých južných a východných oblastí a potom aj do celej krajiny.

Vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl paralelne s tým informovali o vzlete asi deviatich strategických bombardérov Tu-95MS z leteckej základne v Murmanskej oblasti a o pravdepodobnosti odpálenia riadených striel počas noci.

Kyjev zažil takúto masívnu vlnu útokov naposledy koncom januára, doplnila BBC monitorovaná agentúrou TASR.

Pri ruskom raketovom útoku na Kyjev utrpelo zranenie najmenej desať ľudí


Najmenej desať zranených si vyžiadal rozsiahly ruský raketový útok na Kyjev zo štvrtkového skorého ráno. Poškodené pri ňom boli i rezidenčné budovy a industriálne zariadenia, oznámili predstavitelia ukrajinskej metropoly. Ukrajinské vzdušné sily však zostrelili všetky rakety smerujúce na mesto, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Po 44-dňovej prestávke podnikol nepriateľ ďalší raketový útok na Kyjev," uviedol šéf kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko. "Všetky záchranné zložky pracujú. Prebieha odpratávanie následkov raketového útoku," dodal.

Zároveň uviedol, že Rusko pri útoku použilo balistické rakety i rakety s plochou dráhou letu. Ukrajinská vzdušná obrana zostrelila všetkých 31 ruských rakiet vypálených smerom na Kyjev, uviedol veliteľ vzdušných síl.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že po celom meste utrpeli zranenia najmenej desiati ľudia. Podľa predstaviteľov mesta museli po útoku hospitalizovať dvoch ľudí vrátane jedného 11-ročného dievčaťa.

Podľa Popka použila ruská armáda pri útoku strategické bombardéry a niektoré rakety odpálila aj z územia Ruska. Po komplikovaných manévroch v priľahlých ukrajinských oblastiach, časť z nich k hlavnému mestu prichádzala z rôznych smerov. Vzdušné poplachy trvali takmer tri hodiny.

Kličko uviedol, že úlomky zostrelených rakiet zasiahli niekoľko rezidenčných budov a industriálne zariadenia, pričom zasiahnutá bola i škôlka.

V štvrti Ševčenkivskyj v centre mesta museli evakuovať obyvateľov jednej bytovky po tom, čo jeden z bytov začal horieť. V dôsledku útoku boli tiež vybité okná na niekoľkých okolitých budovách a zhoreli osobné autá, uviedol Popko.