Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V prípade Biszka, súdeného za vojnové zločiny, sa musí obnoviť konanie

Béla Biszku, archívne foto Foto: TASR/AP

Béla Biszku riadil v roku 1956 ako šéf rezortu vnútra čistky po krvavom potlačení maďarskej revolúcie.

Budapešť 1. júna (TASR) - Odvolací súd hlavného mesta v Budapešti dnes v prípade niekdajšieho maďarského komunistického ministra vnútra a predstaviteľa štátostrany Bélu Biszka zrušil verdikt prvostupňového súdu a nariadil obnovu konania, informovala agentúra MTI. Biszku bol vlani odsúdený na nižšom prvostupňovom súde za vojnové zločiny na päť rokov a päť mesiacov odňatia slobody.

Podľa dnešného verdiktu prípad 94-ročného Biszka bude musieť prvostupňovo pojednávať už iný senát. Pri vynášaní rozsudku viacerí prítomní v súdnej sieni vykrikovali, že obžalovaný nebude sedieť vo väzení ani jeden deň. Predseda senátu ich vyzval, aby boli ticho.

Internetové vydanie denníka Népszabadság v tejto súvislosti poznamenalo, že posledný pokus potrestania komunistických činov v Maďarsku pokračuje iba veľmi ťažko.

Obhajca Gábor Magyar 15. mája v záverečnej reči na odvolacom súde požiadal, aby bol Biszku spod obžaloby oslobodený. Prokurátor predtým 18. marca žiadal trest doživotného odňatia slobody. Počas celého súdneho procesu Biszku svoju vinu popieral.

Biszka, ktorý bol ministrom vnútra v období rokov 1957-61 za vlády vedenej Jánosom Kádárom, odsúdil v máji 2014 prvostupňový súd za vojnové zločiny na päť rokov a päť mesiacov odňatia slobody. Okrem odňatia slobody na 5,5 roka zakázal tomuto mužovi výkon verejných funkcií na ďalších 20 rokov.

Béla Biszku riadil v roku 1956 ako šéf rezortu vnútra čistky po krvavom potlačení maďarskej revolúcie. Úloha, ktorú zohral pri potlačení revolúcie, bola podľa prokurátora na základe ženevských konvencií vojnovým zločinom. Obžaloba sa okrem iného vzťahovala na dva prípady streľby do davu, ku ktorým došlo v roku 1956 v Budapešti a Salgótarjáne.

Biszka zadržali v septembri 2012, pričom počas domovej prehliadky u neho našli aj nelegálne držanú muníciu.