Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Belgičania spomínali na obete teroristických útokov z 22. marca 2016

Na snímke uprostred belgický premiér Charles Michel položil veniec v stanici metra Maelbeek počas spomienky na 2. výročie teroristických útokov na letisku a v stanici metra, pri ktorom traja páchatelia zabili 32 ľudí v Bruseli 22. marca 2018. Foto: TASR/AP

Súdny proces s účastníkmi a osobami zapojenými do atentátov z 22. marca 2016 sa začne na budúci rok.

Brusel 22. marca (TASR) - Belgičania si vo štvrtok dopoludnia pripomenuli obete teroristických útokov z 22. marca 2016, pri ktorých dovedna zahynulo 32 ľudí.



Menší spomienkový ceremoniál sa konal pri pamätníku v blízkosti bruselského letiska Zaventem. Na stanici metra Maelbeek si zase cestujúci presne o 9.11 h miestneho času, keď došlo k výbuchu v metre, minútou ticha pripomenuli obete tohto útoku. Medzi prítomnými bol aj belgický premiér Charles Michel.

Bruselská dopravná spoločnosť STIB sa rozhodla, že v tento deň na uvedenej stanici metra nahradí bežnú reklamu na elektronických pútačoch menami 16 obetí, ktoré zahynuli pri útoku samovražedného atentátnika. Mená obetí hlásili aj z reproduktorov na staniciach a v súpravách metra.

Nasadenie záchranárov a požiarnikov počas útokov pripomínala vo štvrtok aj najznámejšia socha v Bruseli - Manneken Pis. Sochu cikajúceho chlapca obliekli pri tejto príležitosti do požiarnickej uniformy. O 11.00 h začali všetky požiarnické autá a sanitky na minútu symbolicky trúbiť na klaksóny.

Súdny proces s účastníkmi a osobami zapojenými do atentátov z 22. marca 2016 sa začne na budúci rok. Spomedzi 10 podozrivých osôb sa zrejme nie všetky dostanú pred súd. Proces však naisto neminie Mohameda Abriniho, ktorý sa počas atentátov na letisku v Bruseli nevyhodil do vzduchu a z miesta činu utiekol. To isté platí aj o Osamovi Krayemovi, džihádistovi pôvodom zo Švédska, ktorého videokamery zachytili na stanici metra Maelbeek krátko pred výbuchom.

Spravodajca TASR Jaromír Novak