Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgická bojová fregata posilnila operáciu NATO v Stredozemnom mori

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Je to prvá belgická vojnová loď, ktorá sa zameriava predovšetkým na boj proti terorizmu.

Brusel 12. februára (TASR) - Bojová fregata F931 Louise-Marie belgického vojenského námorníctva sa v pondelok zapojila do operácie Severoatlantickej aliancie s názvom Morský strážca (Sea Guardian), ktorá je určená na pomoc Európskej únii v boji proti terorizmu a pašerákom ľudí v Stredozemnom mori. Informovala o tom tlačová agentúra Belga.

Je to prvá belgická vojnová loď, ktorá sa zameriava predovšetkým na boj proti terorizmu. Fregata aj s posádkou v počte 160 mužov a žien, opustila domovskú základňu v prístave Zeebrugge 22. januára a pred začlenením sa do operácie NATO uskutočnila sériu cvičení v Operačnom výcvikovom stredisku NATO pre námorné prekážky (NMIOTC) v Soude na Kréte.

Podrobnosti operácie Morský strážca boli dohodnuté v júli 2016 na summite NATO vo Varšave. Misia, na ktorej sa zúčastňujú bojové lode a lietadlá, bola spustená koncom toho istého roka. Logisticky pomáha už existujúcej operácii Sophia pod taktovkou EÚ, zameranej na boj proti pašerákom ľudí, ktorí prevážajú migrantov a utečencov do Európy najmä z Líbye. Cieľom tejto misie je zároveň zaistiť bezpečnosť námornej plavby v Stredozemnom mori.

spravodajca TASR Jaromír Novak