Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Belgická ministerka odstúpila po kritike ohľadom bezpečnosti letísk

Na snímke Jacqueline Galantová. Foto: TASR/AP

Spravila tak po tom, ako čelila obvineniam opozície, že klamala o správe EÚ kritizujúcej nedostatočnú bezpečnosť okrem iného na bruselskom letisku dlho pred teroristickými útokmi.

Brusel 15. apríla (TASR) - Belgická ministerka dopravy Jacqueline Galantová odstúpila dnes z funkcie po tom, ako sa dostala pod tlak v súvislosti so správou o bezpečnosti letísk v krajine. S odvolaním sa na belgické médiá o tom informovala agentúra Reuters.

Galantová čelila obvineniam opozície, že klamala o správe EÚ kritizujúcej nedostatočnú bezpečnosť okrem iného na bruselskom letisku dlho pred teroristickými útokmi z 22. marca tohto roka. Ministerka tvrdila, že o dôvernej správe nevedela.

Verejnoprávna televízia RTBF uviedla, že premiér Charles Michel demisiu Galantovej prijal. Michel predtým ministerku, ktorá v koaličnej vláde zastupovala jeho stranu, obhajoval s argumentom, že jej kanceláriu neinformovali o kritickej správe EÚ spred roka.

RTBF však citovala hovorcu Michelovej a Galantovej liberálneho Reformného hnutia (MR), podľa ktorého sa vo štvrtok večer objavili dokumenty ukazujúce, že Galantovej kanceláriu o správe EÚ o "vážnych nedostatkoch" v bezpečnostných opatreniach na belgických letiskách v skutočnosti upovedomili.