Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rozhodnutie vo veci vydania expremiéra Puigdemonta padne 14. decembra

Na snímke Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Bruselský súd má rozhodnúť, či na základe európskeho zatykača z 30. októbra vydá Puigdemonta a štyroch exministrov späť do Španielska.

Brusel 4. decembra (TASR) - Rozhodnutie bruselského súdu v prípade vydania zosadeného katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch ministrov jeho bývalej vlády padne 14. decembra. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na právnych zástupcov obhajoby.

Bruselský súd má rozhodnúť, či na základe európskeho zatykača z 30. októbra vydá Puigdemonta a štyroch exministrov späť do Španielska. Zatykač na piatich separatistických katalánskych politikov vydala španielska vláda po referende o nezávislosti Katalánska. Madrid ich stíha za vzburu, protištátnu činnosť a zneužitie verejných financií. Verdikt teda vynesú presne týždeň pred kľúčovými voľbami do regionálneho parlamentu, v ktorých stíhaní politici kandidujú, pripomína AP.

Puigdemontov právnik Paul Bekaert v pondelok uviedol, že prokuratúra žiadala vydanie piatich politikov. Trval však na tom, že španielske obvinenia nie sú trestné v Belgicku, a teda neexistuje právny základ pre ich vydanie. Dodal, že hrozí aj nedodržiavanie ich ľudských práv v Španielsku.

Puigdemont, ktorému belgické úrady ponechali možnosť politického a mediálneho vystupovania, plánuje viesť kampaň svojej strany pred predčasnými regionálnymi voľbami, ktoré Madrid vypísal pre Katalánsko na 21. decembra v snahe demokraticky vyriešiť najhoršiu inštitucionálnu krízu v Španielsku za takmer štyri desaťročia.