Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Belgická prokuratúra obvinila štyri osoby z útokov v Bruseli

Belgický federálny prokurátor Eric Van Der Sypt. Foto: TASR/AP

Prokuratúra nepotvrdila, či je Abrini mužom v klobúku, tretí atentátnik zachytený kamerami na bruselskom letisku.

Brusel 9. apríla (TASR) - Belgická prokuratúra obvinila dnes z účasti na marcových teroristických útokoch v Bruseli štyroch zo šiestich podozrivých, ktorých zadržala polícia počas piatkových razií. Zvyšné dve osoby boli úradmi po dôkladnom vypočúvaní prepustené, informujú agentúry AP a DPA.

Medzi obvinenými je aj Mohamed Abrini, ktorý bol hľadaný i v súvislosti s vlaňajšími útokmi v Paríži. Tie si 13. novembra vyžiadali najmenej 130 obetí. Prokuratúra bezprostredne nepotvrdila, či je Abrini záhadným "mužom v klobúku", teda tretím atentátnikom zachyteným kamerami na bruselskom letisku.

Abrini pôvodne nebol priamo spájaný s útokmi v Paríži; jeho odtlačky prstov a stopy DNA sa však neskôr našli v dvoch bruselských "konšpiračných bytoch", ako aj v automobile použitom pri parížskych útokoch, tvrdia vyšetrovatelia.

K zadržaniu 31-ročného Abriniho, Belgičana marockého pôvodu, po ktorom úrady pátrali od vlaňajších teroristických útokov v Paríži, došlo v prevažne imigrantskej bruselskej štvrti Anderlecht. Mená ďalších troch osôb, ktoré prokuratúra dnes spolu s Abrinim obvinila, sú: Osama K., Herve B.N. a Bilal E.M.

Pri bombových útokoch na letisku a stanici metra v Bruseli zahynulo 22. marca 32 ľudí. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že páchatelia parížskych a bruselských útokov sú členmi tej istej teroristickej bunky podporovanej tzv. Islamským štátom (IS), pripomína britská spravodajská stanica BBC.

Médiá identifikovali Osamu K. ako švédskeho občana Osamu Krayema, ktorého videli v prítomnosti samovražedného atentátnika na stanici bruselského metra Maelbeek tesne pred útokmi. Vyšetrovatelia tvrdia, že tento muž niesol batožinu použitú dvoma samovražednými atentátnikmi aj na letisku Zaventem.

Predpokladá sa, že Osama K. sa dostal do Grécka zo Sýrie spolu s migrantmi vlani na falošný pas. Z Nemecka do Belgicka ho v októbri dopravil Salah Abdeslam, podozrivý z účasti na atentátoch v Paríži. Ďalší obvinený Herve B.M. je podľa BBC občanom Rwandy a Bilal E.M. belgickým štátnym príslušníkom.