Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Belgická vláda navhrla posilnenie právomocí vojenskej tajnej služby

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vojenská tajná služba SGRS mala doteraz len malé právomoci pri pôsobení v zahraničí. Nemohla napríklad skúmať mobilný telefón teroristu, ktorý našla mimo Belgicka.

Brusel 12. októbra (TASR) – Belgická vojenská tajná služba by mala získať nové právomoci a zmodernizovať sa. Vyplýva to z reformného návrhu, ktorý do parlamentu predložili belgický minister spravodlivosti Koen Geens a obrany Steven Vandeput. Informoval o tom dnes belgický denník Le Soir s odvolaním sa na flámske periodikum Standaard.

Vojenská tajná služba SGRS (Service général du renseignement et de la sécurité) mala doteraz len malé právomoci pri pôsobení v zahraničí. Nemohla napríklad skúmať mobilný telefón teroristu, ktorý našla mimo Belgicka.



Reforma sa netýka systému kontroly tajnej služby - ten zostane zachovaný. Ministri okrem iného navrhujú, aby vojenská aj civilná tajná služba mohli vytvoriť vlastné zásahové jednotky.

Šéfovia oboch tajných služieb vypovedali pred vyšetrovaciu komisiou v súvislosti s marcovými teroristickými útokmi v Bruseli, pri ktorých po výbuchu na letisku Zaventem a stanici metra Maalbeek zahynuli viac ako tri desiatky ľudí.

Šéf civilnej tajnej služby Jaak Raes sa pri vypovedaní minulý týždeň posťažoval, že na efektívnu prácu by potreboval dvojnásobný počet pracovníkov.