Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Belgická vláda: Útočník zo Champs-Elyssés nebol Belgičan

Na snímke policajt prehľadáva okolie pri policajnej dodávke, na ktorú zaútočil terorista na bulvári Champs-Élysées 20. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Minister však potvrdil, že útočník z Paríža bol známy aj belgickým spravodajským službám.

Brusel 21. apríla (TASR) - Belgické ministerstvo vnútra dnes oznámilo, že džihádistická skupina Islamský štát (IS) poskytla falošné meno útočníka zo Champs-Elyssés. Minister vnútra Jan Jambon spresnil, že útočníkom bol občan Francúzska, podľa jeho slov však v tejto chvíli nemožno vylúčiť jeho prípadnú súvislosť s Belgickom.

Islamský štát pôvodne oznámil, že útočníkom je Abu Youssef al-Belgiki (Belgičan).

"Zločinec, ktorý bol včera zabitý, bol Francúz. Rozhodne to nebol Belgičan," uviedol minister Jambon v rozhovore pre belgickú televíznu stanicu RTBF. Na otázku, či útočník uvádzaný ako Clement B., ktorý na Champs-Elyssés zabil jedného policajta a ďalších dvoch zranil, má nejaké väzby na Belgičanov, Jambon uviedol, že to je súčasťou prebiehajúceho vyšetrovania. Odmietol preto prezradiť ďalšie podrobnosti.

Minister však potvrdil, že útočník z Paríža bol známy aj belgickým spravodajským službám. Podľa vyhlásenia belgickej federálnej prokuratúry, tajné služby stratili jeho stopu koncom roka 2015.

Zároveň zdôraznil, že všetkých 11 volebných miestností v Belgicku, ktoré budú v nedeľu k dispozícii pre francúzskych voličov, sú pod osobitným bezpečnostným dohľadom.