Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Belgicko sa rozlúčilo s deťmi z havarovaného autobusu

Foto: TASR/AP

Vo švajčiarskych nemocniciach zostali už iba tri vážne zranené deti, ktoré už sú pri vedomí a mimo ohrozenia života.

Brusel 21. marca (TASR) - Lommel 21. marca (TASR) - Tisíce ľudí na čele s belgickým kráľom Albertom II. sa dnes v severobelgickom mestečku Lommel zúčastnili na smútočnej rozlúčke s 15 obeťami minulotýždňovej havárie autobusu v tuneli vo Švajčiarsku, pri ktorej zahynulo 22 prevažne 12-ročných detí a šesť dospelých.

Za jasného dňa priniesla procesia vojakov do športovej haly v Lommeli, kde sa rozlúčkový ceremoniál uskutočnil, 15 rakiev - jednu hnedú s telesnými pozostatkami učiteľa a 14 bielych, detských.

Deti s učiteľom z pochádzali z miestnej školy a vo Švajčiarsku boli na lyžiarskom kurze spolu s deťmi z ďalšieho severobelgického mesta.


Ďalšia smútočná rozlúčka sa dnes uskutoční s obeťami z druhej školy, v meste Heverlee.

"Existuje niečo horšie pre rodiča, ako stratiť tých, ktorých ľúbili najviac? opýtal sa dnes starosta Lommelu Peter Vanvelthoven. Športová hala má kapacitu 5000 ľudí, ďalších 10.000 sa zhromaždilo pred ňou.


Šesť z obetí boli občania Holandska a k belgickému kráľovi Albertovi sa dnes v Lommeli pripojili dánsky korunný princ Willem Alexander a premiéri Belgicka a Holandska Elio Di Rupo a Mark Rutte. Pricestovala aj švajčiarska prezidentka Eveline Widmerová-Schlumpfová a prezident Európskej únie Herman Van Rompuy.

Galéria: Smútočná rozlúčka s obeťami z havarovaného autobusu




Foto: TASR/AP


Pätnásť rakiev bolo počas smútočnej rozlúčky, ktorá trvala približne hodinu, vystavených pred halou. Prítomní potom osobne vyjadrili sústrasť pozostalým rodinám obetí.


Galéria: Havária belgického autobusu vo Švajčiarsku





Lyžiarky kurz je v Belgicku tradičným aktom prechodu z detstva do tínedžerského veku, na ktorom sa zúčastňuje veľa detí. A tak kontrast medzi radosťou z výletu do Švajčiarska a zdesením z následnej havárie dojal prakticky každého z 11 miliónov obyvateľov Belgicka.

Na dnešnej rozlúčke rodiny vkladali červené ruže do stredu obrovského srdca vytvoreného zo žltých ruží a smútočný akt sprevádzal spev slávneho dievčenského belgického zboru Scala Choir.

V autobuse, ktorý havaroval pri návrate domov do vlasti, cestovalo 52 ľudí; 28 ľudí zomrelo a ďalších 24 detí sa zranilo.

Príčina havárie je stále predmetom vyšetrovania.

Dvoch Nemcov v Belgicku dočasne zadržali, aby nerušili pietne akcie

Belgická polícia dnes dočasne zadržala dvoch nemeckých občanov, hlásiacich sa k istej evanjelikálnej sekte. Obaja muži už počas uplynulého víkendu rušili pietne akcie v súvislosti s autobusovým nešťastím v Švajčiarsku pokrikmi, že ide o trest boží. Pred dnešnou rozlúčkou v Lommele sa tak ochrancovia poriadku rozhodli pre preventívne zadržanie dvojice. Oboch následne pustili na slobodu, informovala belgická tlačová agentúra Beta. Na rozlúčkach s obeťami katastrofy, ktorej príčiny sú ešte predmetom vyšetrovania, sa dnes v mestách Lommel a Heverlee zúčastnili tisícky občanov.