Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgické stíhačky identifikovali ruské bombardéry nad Sverným morom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Išlo o lietadlá operujúce z vojenskej základne Florennes na juhu Belgicka, ktoré sú súčasťou rotačnej belgicko-holandskej misie vzdušnej kontroly nad krajinami Beneluxu.

Brusel 15. januára (TASR) - Dve belgické vojenské stíhačky typu F-16 zachytili v pondelok ráno dva ruské strategické bombardéry Tupolev Tu-160 v oblasti nad Severným morom, ktorá nepatrí pod ruský vzdušný priestor. Uviedla to tlačová agentúra Belga.

Išlo o lietadlá operujúce z vojenskej základne Florennes na juhu Belgicka, ktoré sú súčasťou rotačnej belgicko-holandskej misie vzdušnej kontroly nad krajinami Beneluxu. Belgicko prevzalo štafetu od Holandska minulý týždeň vo štvrtok (11.1.) a bude ju realizovať do konca augusta. Belgicko má na tento účel k dispozícii dve základne - jednu vo Florennes a druhú, Kleine-Brogel, na severe krajiny v provincii Limbursko.

Belgické stíhačky vzlietli zo základne niekoľko minút po tom, ako prišlo hlásenie o narušení vzdušného priestoru NATO zo strany ruských lietadiel. Belgičania dva ruské bombardéry nad Severným morom identifikovali ako Tupolev Tu-160, v terminológii NATO označované ako "Blackjack".

Belga v tejto súvislosti pripomenula, že v posledných rokoch spojenci z NATO často zachytávajú v tomto priestore ruské bombardéry. Ich výskyt po skončení studenej vojny bol zriedkavý, čo sa zmenilo v dôsledku zhoršenia vzťahov medzi NATO s Ruskom po vypuknutí ukrajinskej krízy.