Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgické tajné služby vedeli, že teroristi z Paríža zháňajú zbrane

Na nedatovanej snímke je Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud Foto: TASR/AP

List odoslaný z úradu štátnej bezpečnosti informoval o tejto skutočnosti federálnu prokuratúru ešte v roku 2012.

Brusel 26. januára (TASR) - Belgická federálna prokuratúra potvrdila, že už v apríli 2012 mala informácie od štátnej bezpečnosti o tom, že niektorí islamskí extrémisti, ktorí sú dnes podozriví z účasti a prípravy novembrových bombových útokov v Paríži, sa snažia získať strelné zbrane. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga.

Aj napriek informáciám od spravodajských služieb však podozrivé osoby mohli opustiť krajinu a vycestovať do Sýrie, kde bojovali v radoch džihádistov.

List odoslaný z úradu štátnej bezpečnosti informoval o tejto skutočnosti federálnu prokuratúru 11. apríla 2012. Citlivé informácie sa týkali podozrivých aktivít Gelela Attara v jeho bruselskom byte.

Attar, Belgičan marockého pôvodu, bol zatknutý v Casablanke v Maroku 15. januára a podľa dostupných údajov má prepojenie na útoky v Paríži z 13. novembra 2015.

Belgické tajné služby zistili, že v jeho byte sa pravidelne stretávali radikálni extrémisti a plánovali tam "ozbrojený boj proti západnej demokracii". Počas ich stretnutí bolo častou otázkou, ako zohnať bojové zbrane a výbušniny.

Gelel Attar cestoval do Sýrie spolu s Chakibom Akrouhom, ktorý sa vyhodil do vzduchu v byte obliehanom políciou v parížskej štvrti Saint-Denis. V tom istom byte zahynul aj predpokladaný organizátor parížskych útokov Abdelhamid Abaaoud.

Attar bol považovaný za "pravú ruku" Khalida Zerkaniho, hlavného bruselského náborára džihádistov pre Sýriu. Zerkani bol vlani odsúdený na 12 rokov väzenia za posielanie mladých Belgičanov na bojiská do Sýrie.

Podľa informácií tajných služieb sa mu podarilo do Sýrie dostať aj ďalších dvoch účastníkov atentátov v Paríži - vrátane Abaaouda.