Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Belgické úrady prehodnotili údaje o úmrtiach na koronavírus

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od začiatku epidémie bolo v Belgicku na COVID-19 pozitívne testovaných celkovo 82 447 ľudí.

Brusel 26. augusta (TASR) – Belgické úrady očakávali, že v stredu oficiálny počet úmrtí na nový typ koronavírusu prekročí hranicu 10 000, avšak po prehodnotení viacerých prípadov úmrtí v domovoch dôchodcov vo Flámsku, sa oficiálny počet obetí spojených s COVID-19 ustálil na čísle 9878. Uviedla televízna stanica RTBF.

Podľa RTBF počet úmrtí spájaných s COVID-19 bol prehodnotený hlavne v domovoch dôchodcov a domovoch sociálnych služieb v regióne Flámsko. Pôvodné údaje zozbierala Regionálna agentúra pre zdravie a starostlivosť, v mnohých prípadoch však chýbali podrobnosti vrátane pohlavia, veku alebo príčin smrti. V regiónoch Valónsko a Brusel bola presnejšia metodika zberu dát v prípade úmrtí v domovoch dôchodcov, preto sa tam prehodnotenie údajov nekonalo.

„Agentúra si spätne vyžiadala podrobnejšie údaje od 830 centier starostlivosti pre seniorov a to o osobách, ktoré zomreli medzi 18. marcom a 2. júnom," uviedla v tejto súvislosti hovorkyňa medzifederálneho krízového centra pre COVID-19 Frederica Jacobsová.

Vďaka podrobnejším informáciám o profile 2663 zosnulých osôb vo flámskych domovov dôchodcov mohol belgický inštitút pre verejné zdravie Sciensano preklasifikovať niektoré úmrtia a znížiť celkový počet obetí.

Kým v utorok úrady uvádzali 9992 obetí nového typu koronavírusu, podľa nových prepočtov je obetí 9878, keď pri 473 úmrtiach sa ochorenie COVID-19 ako príčina smrti nepotvrdilo, ale prieskum ukázal na 352 nových úmrtí, ktoré sa predtým do zoznamu nedostali.

Inštitút Sciensano v stredu upozornil aj na profil úmrtí spojených s COVID-19, keď 53 obetí boli ženy v priemernom veku 83 rokov (87 rokov v opatrovateľských domovoch). Celkom 54 percent úmrtí na koronavírus v Belgicku sa týka ľudí starších ako 85 rokov.

V Belgicku v priebehu utorka pribudlo 355 nových prípadov nákazy (osempercentný pokles oproti stavu z minulého týždňa, keď v priemere za deň bolo 490 nových infekcií) a 12 nových hospitalizácií. Od začiatku epidémie bolo v Belgicku na COVID-19 pozitívne testovaných celkovo 82 447 ľudí.