Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Belgicko vydalo medzinárodný zatykač na podozrivého z útokov v Paríži

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Abrini sa objavil na videozázname z 11. novembra.

Brusel 24. novembra (TASR) - Belgicko vydalo dnes európsky a medzinárodný zatykač na Mohameda Abriniho, ktorý je podozrivý z účasti na teroristických útokov z 13. novembra, pri ktorých zahynulo v Paríži 130 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie belgickej prokuratúry.

Abrini (30) sa objavil na videozázname z 11. novembra, ako sedí za volantom vozidla použitého o dva dni neskôr pri teroristických útokoch na francúzsku metropolu.

Abriniho, ktorý je podľa belgickej polície "nebezpečný a pravdepodobne ozbrojený", zachytila bezpečnostná kamera na benzínovom čerpadle na severe Francúzska spolu so Salahom Abdeslamom, ďalším podozrivým z účasti na parížskom masakre.

Belgické úrady obvinili piateho podozrivého z účasti na útokoch v Paríži

Belgická federálna prokuratúra dnes v oficiálnom komuniké oznámila, že obvinila v poradí už piatu osobu z účasti na "teroristických útokoch".

Prokuratúra spresnila, že obvinili jednu z trojice osôb, zadržaných počas série pondelňajších policajných razií v Bruseli a v meste Liege.

Obvinenia sa týkajú účasti na akciách teroristickej skupiny a na vraždách súvisiacich s terorizmom a podľa agentúry DPA majú spojitosť s parížskymi útokmi. Boli vznesené na podnet vyšetrovateľov špecializovaných na boj s terorizmom.

Federálny úrad prokurátora médiám odmietol prezradiť totožnosť piatej obvinenej osoby. Bezprostredne nebolo jasné ani to, či ide o muža alebo o ženu.

Belgické úrady tak evidujú už päť osôb vo vyšetrovacej väzbe, ktoré sú spájané s útokmi v Paríži z 13. novembra.

Televízna stanica RTBF uviedla, že podpredseda belgickej vlády a minister zahraničných vecí Didier Reynders v rozhovore pre americkú televíziu ABC priznal, že bezpečnostné zložky pátrajú na území Belgicka po asi desiatich ďalších teroristoch, ktorí zrejme vlastnia strelné zbrane a bomby.

Väčšina belgických džihádistov, ktorí sa vrátili domov, je z Molenbeeku

Najmenej 130 belgických džihádistov sa už vrátilo domov z bojísk v Sýrii či Iraku, z toho 85 pochádza z bruselskej štvrte Molenbeek. Uviedol to dnes belgický denník La Derniere Heure s odvolaním sa na údaje spravodajských služieb.

Podľa denníka tieto údaje potvrdzujú, že bruselská štvrť Molenbeek-Saint-Jean je centrum džihádu v Európe.

Belgický Koordinačný úrad pre analýzu hrozieb (OCAM) bude mať od 1. januára 2016 k dispozícii novú dynamickú databázu, pomocou ktorej bude možné sledovať všetkých džihádistov na území krajiny.

V súčasnosti sú všetky mená belgických občanov, ktorí majú niečo do činenia s bojmi islamistov v Sýrii, uchovávané na jednom centrálnom zozname. Minister spravodlivosti Koen Geens uviedol, že sa na ňom celkovo nachádza 945 mien.

Podľa denníka La Derniere Heure však ide o zoznam, ktorý sa skladá z viacerých kategórií: bojovníkov, ktorí sa nachádzajú na území Sýrie; osoby, ktoré sú na ceste do Sýrie; tí, ktorí sa už vrátili domov; ľudia, o ktorých je známe, že majú záujem bojovať v Sýrii a aj tí, ktorým sa odísť do Sýrie nepodarilo.

Denník naznačil, že ide o zoznam, ktorý je málo prehľadný a kde nie je jasné, koho sleduje polícia, koho tajné služby alebo iné bezpečnostné zložky štátu.

Minister vnútra Jan Jambon naznačil, že nová dynamická databáza túto situáciu zmení. Potvrdil zároveň, že 130 belgických džihádistov sa už vrátilo domov, pričom 85 z nich je práve z Molenbeeku. Ďalších 516 Belgičanov sa v súčasnosti nachádza na bojiskách v Sýrii a Iraku, kde bojujú po boku radikálnych moslimských skupín.