Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Belgickí železničiari začali dvojdňový štrajk

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Štrajk sa dotkne i medzištátnych vlakov.

Brusel 6. januára (TASR) - Železničiari v Bruseli a na juhu Belgicka začali v utorok večer 48-hodinový štrajk proti reformám, ktorý sa okrem vnútroštátnych vlakov týka i väčšiny vysokorýchlostných spojení s Britániou, Francúzskom, Nemeckom a Holandskom. Informujú o tom dnes agentúry AP a Reuters.

Pracovníci belgických železníc vzdorujú vládnemu plánu šetrenia, ktorý bude mať podľa nich v tomto sektore za následok zrušenie tisícov pracovných miest a obmedzenie služieb v období, keď sa pripisuje zásadný význam verejnej doprave šetrnej voči životnému prostrediu.

Odbory v celom Belgicku pôvodne ohlásili na január päťdňový štrajk na železniciach, vzhľadom na pobúrenie zákazníkov ho však o tri dni skrátili. Flámski odborári na severe Belgicka následne odvolali účasť na tejto akcii.

Začiatok prebiehajúceho štrajku bol stanovený na utorok 22.00 h. Ďalšiu protestnú akciu, naplánovanú pôvodne na 21.-23. januára, odbory predbežne odsunuli na február.

Železničný dopravca Thalys prevádzkujúci vysokorýchlostné spoje medzi Bruselom a Parížom, rovnako ako aj spoločnosť Eurostar pôsobiaca na trase do Londýna, v súvislosti so štrajkom avizovali prerušenie alebo výrazné obmedzenie premávky vlakov na území Belgicka.