Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Belgicko predĺžilo tretí stupeň ohrozenia do 9. marca

Archívne foto. Príslušník para jednotky belgickej armády hliadkuje pred sídlom premiéra v Bruseli 17. januára 2015. Pre hrozbu teroristických útokov belgická vláda zvýšila pohotovosť belgických policajných a vojenských zložiek. Foto: TASR/AP

Predĺženie súčasných zvýšených bezpečnostných opatrení znamená aj naďalej výskyt vojakov v uliciach miest a dôraznejšiu ochranu budov považovaných za rizikové.

Brusel 24. februára (TASR) - Belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) oznámil že rozhodol o predĺžení platnosti súčasného stupňa ohrozenia až do 9. marca.

Tretí stupeň výstrahy na škále od jeden do štyri platí v Belgicku od 15. januára, keď protiteroristické komando v meste Verviers zasiahlo proti džihádistickej bunke chystajúcej ozbrojené útoky v Bruseli.

OCAM tento týždeň v pondelok vykonal nové posúdenie bezpečnostných hrozieb a na jeho základe federálne ministerstvo vnútra rozhodlo o predĺžení súčasného stavu do pondelka 9. marca.

Ministerstvo vnútra toto rozhodnutie zdôvodnilo najmä vývojom udalostí na medzinárodnej scéne, z ktorého vyplýva, že stále existujú dôvody, pre ktoré platí súčasný stupeň ohrozenia. Ministerstvo zároveň spresnilo, že momentálne nie sú nijaké informácie o konkrétnom ohrození na území Belgicka.

Predĺženie súčasných zvýšených bezpečnostných opatrení znamená aj naďalej výskyt vojakov v uliciach miest a dôraznejšiu ochranu budov považovaných za rizikové, ako sú súdy, ministerstvá, inštitúcie EÚ, niektoré ambasády či židovské inštitúcie.

"Tieto opatrenia sú priebežne vyhodnocované a budú v prípade potreby upravené", spresnilo ministerstvo vnútra v správe pre médiá.