Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Belgicko a susedné štáty zavedú kontroly v medzinárodných vlakoch

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Totožnosť cestujúcich majú v rámci protiteroristických opatrení kontrolovať pracovné skupiny zložené z národných expertov a tiež zo zástupcov železničných spoločností.

Brusel 27. januára (TASR) - Belgicko, Francúzsko, Holandsko a Veľká Británia sa dohodli na zavedení kontrol totožnosti pre cestujúcich v medzinárodných vlakoch. Informáciu dnes potvrdil hovorca belgického ministra vnútra Jana Jambona.

Štyri susedské krajiny sa dohodli na vytvorení pracovnej skupiny zloženej z národných expertov a tiež zo zástupcov železničných spoločností Eurostar a Thalys. Úlohou tejto skupiny je zaviesť kontrolný systém pre doklady totožnosti cestujúcich využívajúcich služby medzinárodných vlakov, ktoré vchádzajú alebo odchádzajú z Belgicka.

Ide o "pilotný projekt", ktorý bol vyvinutý v rámci protiteroristických opatrení. Prvé výsledky a návrhy vyplývajúce z tohto projektu sa očakávajú do konca marca. Ak budú výsledky sľubné, existuje možnosť rozšírenia tohto systému vlakových kontrol.

Platné európske predpisy v tejto oblasti sa v súčasnosti týkajú iba cestujúcich v leteckej doprave - ide o systém známy pod skratkou PNR (výmena osobných údajov leteckých pasažierov), ktorý zaviedli USA a EÚ po teroristických útokoch z 11. septembra 2001.

V dôsledku teroristického útoku z 19. decembra v Berlíne, ktorého páchateľ cestoval bez zábran cez viacero európskych krajín, Belgicko, Holandsko, Nemecko a Francúzsko vyjadrili zámer zriadiť kontrolný systému podobný PNR aj pre cestujúcich, ktorí využívajú medzinárodné pozemné, železničné a námorné spojenia.

Projekt, ktorý dnes potvrdilo belgické ministerstvo vnútra, je prvou iniciatívou v rámci tohto zámeru, ktorá bude zatiaľ uplatňovaná len na belgických hraniciach.