Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Údajná nemanželská dcéra bývalého belgického kráľa podáva novú žalobu

Bývalý belgický kráľ Albert II. Foto: TASR/AP

Delphine Boelová tvrdí, že sa narodila z 18 rokov trvajúceho mimomanželského vzťahu, ktorý mala jej matka s bývalým kráľom Albertom II.

Brusel 3. augusta (TASR) - Žena, ktorá tvrdí, že je nemanželskou dcérou bývalého belgického kráľa Alberta II. plánuje iniciovať nový právny spor po tom, čo niekdajší panovník po abdikácii stratil právnu imunitu. S odvolaním sa na belgické zdroje to uviedla agentúra DPA.

Delphine Boelová (45) tvrdí, že sa narodila z 18 rokov trvajúceho mimomanželského vzťahu, ktorý mala jej matka - belgická šľachtičná Sybille de Selys Longchampsová (72) - s bývalým kráľom.

Boelová sa obrátila na súd o pomoc pri zisťovaní svojho pôvodu a žiadala, aby sa členovia kráľovskej rodiny vrátane dvoch Albertových detí podrobili testom DNA.

Boelová však toto podanie stiahla, aby si vydláždila cestu k novému konaniu, v rámci ktorého by žiadala o vzorku DNA len od bývalého kráľa Alberta (79), ktorý, tým že sa v júli vzdal trónu v prospech svojho najstaršieho syna, prišiel o kráľovskú imunitu. Svoju abdikáciu zdôvodnil vysokým vekom a zdravotným stavom.

Albert v minulosti priznal, že jeho 54 rokov trvajúce manželstvo s kráľovnou Paolou nebolo bezproblémové, ale Boelovú za svoju dcéru nikdy verejne neuznal. Boelovej matka svoj pomer s bývalým kráľom pred niekoľkými mesiacmi potvrdila a dcérino úsilie podporuje.

Očakáva sa, že Boelová podá novú žalobu v pondelok. Súčasťou prípadu je aj spochybnenie otcovstva jej adoptívneho otca Jacquesa Boela.