Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ÚTOKY V BRUSELI: Belgická prokuratúra obvinila 3 mužov z terorizmu

Na snímke muž kľačiac si prezerá odkaz napísaný kriedou pred budovou burzy v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Utorňajšie bombové útoky na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek/Maalbeek si vyžiadali dokopy 31 obetí na životoch a približne 300 zranených.

Brusel 26. marca (TASR) - Brusel 26. marca (TASR) - Belgická federálna prokuratúra oznámila dnes vznesenie obvinení z terorizmu voči trom osobám, medzi ktorými je zrejme aj muž označený belgickými médiami za jedného z aktérov utorňajšieho bombového útoku na letisku v Bruseli.

Obvinený identifikovaný prokuratúrou ako Faycal C. by sa mal zodpovedať zo zapojenia do činnosti teroristickej skupiny, teroristickej vraždy a pokusu o teroristickú vraždu, informuje agentúra Reuters. Belgické médiá predtým uviedli, že doposiaľ neznámym mužom, ktorého zachytili bezpečnostné kamery na letisku, ako sprevádza dvojicu samovražedných útočníkov, je novinár na voľnej nohe Faycal Cheffou. Polícia ho údajne zatkla už v noci zo štvrtka na piatok.

Podľa vyhlásenia prokuratúry vyšetrovatelia vykonali prehliadku v byte tejto osoby, nenašli však nijaké zbrane alebo výbušniny.

Mená ďalších dvoch obvinených z terorizmu zverejnil v podobe Aboubakar A. a Rabah N. Prokuratúra v súvislosti s bruselskými útokmi oznámila taktiež o zadržiavaní podozrivého Abderamana A., ktorý by mal stráviť v cele ďalších 24 hodín. Iného muža, identifikovaného ako Tawfika A., po piatkovom zadržaní a vypočutí prepustili na slobodu.

Rabah N. bol hľadaný v súvislosti s policajným zásahom, ktorý sa uskutočnil tento týždeň vo Francúzsku a vďaka ktorému sa podľa tamojších orgánov podarilo prekaziť plán útoku.

Utorňajšie bombové útoky na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek/Maalbeek si vyžiadali dokopy 31 obetí na životoch a približne 300 zranených.

Belgický denník informuje o zatknutí útočníka z bruselského letiska


Na snímke možní atentátnici.
Foto: Twitter/Hadrien Jame
Belgickým orgánom sa podarilo zatknúť a identifikovať jedného z teroristov, ktorí v utorok odpálili bomby na medzinárodnom letisku v Bruseli. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom informoval dnes belgický denník Le Soir, ktorého údaje prevzala agentúra DPA.

Muž identifikovaný ako Faycal Cheffou je podľa zverejnenej správy jedným z trojice útočníkov zachytených bezpečnostnými kamerami pred výbuchmi na bruselskom letisku. K jeho zatknutiu došlo údajne už v noci na piatok, na čo potvrdil jeho totožnosť vodič taxíka, ktorý ho v deň útoku priviezol spolu s komplicmi na letisko.

Dvaja útočníci z letiska - Najim Laachraoui (24) a Ibrahim El Bakraoui (29) - zahynuli, keď odpálili bomby ukryté v batožine. Zatknutie hľadaného tretieho teroristu, ktorého kamera zachytila v svetlej bunde a čiernom klobúku, oficiálne zdroje zatiaľ nepotvrdili.

Belgická prokuratúra podľa DPA už v piatok informovala o zatknutí muža s priezviskom Cheffou, neposkytla však nijaké podrobnosti o možnom spojení tejto osoby s útokom na bruselskom letisku.

Utorňajšie bombové útoky na letisku Zaventem a stanici bruselského metra Maelbeek/Maalbeek si vyžiadali dokopy 31 obetí na životoch a približne 300 zranených.