Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Belgicko chce sankcie voči Grécku, neustrážili hranice pred migrantmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V roku 2015 dorazilo do Grécka viac ako 850.000 nelegálnych migrantov. Väčšina z nich sa snažila dostať ďalej do európskeho vnútrozemia.

Brusel/Amsterdam 25. januára (TASR) - Belgická vláda si vie predstaviť zavedenie určitého "sankčného mechanizmu" EÚ voči Grécku kvôli tomu, že grécka strana je "príliš slabá" na to, aby dokázala ustrážiť svoje vlastné hranice a zastavila tok nelegálnej migrácie.

Belgický štátny tajomník pre migráciu a azylovú politiku Theo Francken to vyhlási dnes pri príležitosti neformálneho zasadnutia ministrov vnútra EÚ v Amsterdame.

Podľa Franckena by v rámci takéhoto sankčného mechanizmu nelegálni migranti, ktorých príchodu Grécko nezabránilo, mali zostať na jeho území.

Francken v rozhovore pre flámsku televíznu stanicu VRT povedal, že "Gréci musia niesť následky", ak sa dnes ministri vnútra v Amsterdame dohodnú na predlžení dočasných kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru z doterajších šiestich mesiacov na dva roky. Súhlas na zavedenie dočasných kontrol na vnútroschengenských hraniciach vydáva Európska komisia.

Príslušné štátne štruktúry v Grécku sú podľa Franckena "príliš slabé". Aj preto podľa jeho slov treba uvažovať o možnosti vytvorenia "uzavretých zariadení" na území Grécka, ktoré by boli schopné prijať až 300.000 utečencov.

V roku 2015 dorazilo do Grécka viac ako 850.000 nelegálnych migrantov. Väčšina z nich sa snažila dostať ďalej do európskeho vnútrozemia.