Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Desať podozrivých z útokov z roku 2016 sa postaví pred súd v Belgicku

Na archívnej snímke policajti a záchranári pred stanicou metra Maelbeek v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Jedným z obvinených je aj Salah Abdeslam, 31-ročný francúzsko-belgický občan, ktorému hrozí doživotie.

Brusel 5. januára (TASR) - Desať osôb sa v druhej polovici roka 2022 postaví v Belgicku pred súd v súvislosti s teroristickými útokmi na bruselskom letisku a na stanici metra Maelbeek z roku 2016, pri ktorých zahynulo 32 ľudí. V utorok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na súdny zdroj.

Súd s obvinenými sa začne po ukončení iného súdneho procesu, ktorý aktuálne prebieha vo Francúzsku. Prokuratúra pôvodne žiadala, aby bolo v Belgicku súdených 13 osôb, troch podozrivých však napokon obvinení zbavili pre nedostatok dôkazov.

Spomínané bruselské útoky sú spájané s džihádistickou bunkou, ktorej členovia sa presúvali cez Európu, pričom operovali najmä po území Belgicka. Táto bunka pripravila a spáchala ešte v roku 2015 aj útoky v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí.

Jedným z obvinených je aj Salah Abdeslam, 31-ročný francúzsko-belgický občan, ktorému hrozí doživotie. Okrem bruselských útokov je však Abdeslam obvinený aj z účasti na tých Parížskych, v súvislosti s ktorými momentálne čaká v vo väzbe vo Francúzsku na verdikt tamojšieho súdu.

Proces v Bruseli sa bude konať v prerobenom bývalom sídle veliteľstva NATO, ktoré spĺňa prísne bezpečnostné normy.