Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Belgického experta na džihádizmus zatkli pre falošné svedectvo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Alde'emeh vydal falošné osvedčenie v prospech Jawada O., ktorý bol obžalovaný vlani v novembri z členstva v teroristickej skupine a následne bol uväznený.

Brusel 11. januára (TASR) - Belgické orgány zatkli dnes v bruselskej štvrti Molenbeek miestneho experta na džihád Montassera Alde'emeha, ktorý je podľa oznámenia prokuratúry podozrivý zo sfalšovania osvedčenia o deradikalizácii jedného z belgických džihádistov, zadržaného vlani v novembri.

Alde'emeh je univerzitný profesor palestínskeho pôvodu, ktorého verejnosť považuje za experta vystupujúceho pre belgické a medzinárodné médiá na tému džihád a džihádisti. V oblasti výskumu džihádistickej ideológie pôsobil aj v Holandsku, na Radboudovej univerzite v Nijmegene. Je autorom knihy s titulom "Prečo sme všetci džihádisti". Tá vznikla na základe svedectiev z každodenného života mladých Belgičanov, ktorí odišli bojovať do Sýrie. Autor knihy zbieral svedectvá po dobu 15 dní neďaleko sýrskeho mesta Aleppo.

Akademik Alde'emeh založil centrum s názvom "De Weg Naar" ("Cesta do"), ktorého cieľom je pomáhať Belgičanom, ktorí sa rozhodli vrátiť zo Sýrie a ktorí sú priťahovaní filozofiou svätého boja moslimov, a tiež ich rodinám.

Belgická televízna stanica RTBF uviedla, že Alde'emeh vydal falošné osvedčenie v prospech Jawada O., ktorý bol obžalovaný vlani v novembri z členstva v teroristickej skupine a následne bol uväznený. Úrady majú podozrenie, že Jawad O. je členom organizácie "Cesta života", ktorá nahradila mediálne známu radikálnu skupinu Sharia4Belgium (Šaría pre Belgicko) a ktorá sa zaoberá aj náborom nových bojovníkov do Sýrie.

Na Alde'emeha sa s prosbou o pomoc obrátil brat zatknutého Khalid O., ktorý je imámom v mešite v meste Mechelen. Prokuratúra potvrdila, že aj Khalid O. bol dnes zatknutý.

Montasser AlDe'emeh a Khalid O. čelia podozreniam, že sa dopustili krivej výpovede ohľadne deradikalizácie zatknutého Jawada O. Obaja mali krivo prisahať pred príslušným mestským výborom v Antverpách, ktorý rozhoduje o predlžení väzby podozrivých džihádistov alebo ich prepustení na slobodu.