Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Belgicko zasahovalo proti teroristom, hlási dve obete

Policajný zásah vo východom Belgicku Foto: TASR/AP

Zásah sprevádzali výbuchy a detonácie, niekoľko ľudí bolo zatknutých.

Brusel 15. januára (TASR) - Dve obete a jedného zraneného si dnes večer vyžiadala protiteroristická operácia v mestečku Verviers na východe Belgicka. Uviedla to belgická rozhlasová a televízna stanica RTBF.

K akcii protiteroristického komanda proti údajnej teroristickej bunke došlo v okolí železničnej stanice tohto 55-tisícového mesta v blízkosti nemeckých a holandských hraníc.



Zásah sprevádzali výbuchy a detonácie, niekoľko ľudí bolo zatknutých. Očití svedkovia pre RTBF vypovedali, že zásahové komando na Rue de la Colline zablokovalo modrú dodávku a auto. Neďaleká ulica Rue du College bola obsadená policajnými vozidlami, medzi ktorými nechýbali členovia brigády špecializovanej na výbušniny, a tiež sanitkami.


Z okolia týchto ulíc bolo počuť viacero výbuchov a prestrelku, a to aj napriek tomu, že obyvatelia predmetných ulíc neboli evakuovaní.

Obete boli navrátilci zo Sýrie

Dvaja zabití pri protiteroristickej operácii v meste Verviers na východe Belgicka boli bojovníci za džihád, ktorí sa vrátili z bojísk v Sýrii. Uviedla to tlačová agentúra Belga, podľa ktorej členovia tejto teroristickej bunky plánovali útoky na ciele v Bruseli podobné útokom z minulého týždňa v Paríži.

Belgická rozhlasová a televízna stanica RTBF už vo večerných hodinách oznámila, že zásah protiteroristického komanda proti teroristickej bunke vo Verviers, ktorý sa odohral krátko pred 18.00 h, si vyžiadal dve obete a jedného zraneného. Na oficiálnej tlačovej konferencii federálnej polície neskôr potvrdili, že policajné sily nehlásia žiadne straty ani zranenia.

Pozrite si fotogalériu z policajného zásahu v Belgicku




K zabitiu podozrivých došlo počas prestrelky na uliciach v okolí železničnej stanice tohto 55-tisícového mesta, keď sa bránili zatknutiu. Podľa svedkov bolo v tejto oblasti počuť viacero detonácií a prestrelku. Policajné zdroje potvrdili, že išlo o skupinu podozrivých, ktoré úrady sledovali po ich návrate zo Sýrie, kde bojovali po boku radikálnych moslimských skupín.

Podozrenie, že sledované osoby sa chystajú spáchať ozbrojené útoky v Bruseli, bolo potvrdené na základe odpočúvania ich telefonickej konverzácie.

Policajné orgány potvrdili, že išlo o rozsiahlejšiu akciu, ktorá dnes v podobe domových prehliadok prebiehala súčasne na viacerých miestach, vrátane centrálnej časti Bruselu a v bruselskej štvrti Molenbeek, kde žije početná skupina moslimských prisťahovalcov.

Policajné orgány priznali, že v priebehu dňa došlo k sérii zatknutí podozrivých osôb, detaily o ich identite však vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie neprezradili.

Federálny Úrad na kontrolu hrozieb v Belgicku (OCAM) oznámil, že zvýšil stupeň pohotovosti pred teroristickými útokmi z úrovne dva na úroveň tri až štyri, najmä v okolí policajných staníc a súdov.

Belgicko má z krajín EÚ vo vzťahu k celkovej populácii najväčší počet bojovníkov, ktorí odišli do Sýrie alebo na územie kontrolované militantnou organizáciu Islamský štát.

Štátna prokuratúra informovala médiá, že bližšie podrobnosti o zásahu polície oznámi na tlačovej konferencii o 20.00 h.