Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Belgický zámer zaviesť diaľničné poplatky rozhneval Holanďanov

Foto: TASR/Pavel Neubauer

V súčasnosti cudzinci prechádzajúci cez Belgicko, Holandsko a Luxembursko, podobne ako cez Nemecko, jazdia po diaľniciach zadarmo.

Brusel/Amsterdam 10. apríla (TASR) - Holandských vodičov rozhnevali plány belgických úradov na zavedenie špeciálnych diaľničných poplatkov pre cudzincov, uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Poplatky za využívanie belgických diaľnic by mali cudzinci začať platiť v roku 2016. Belgické úrady chcú týmto spôsobom získať peniaze na opravy ciest a diaľničnej siete. K návrhu sa musí ešte vyjadriť belgický federálny parlament.

V prípade schválenia tohto plánu by sa Belgicko stalo prvou z troch krajín Beneluxu, ktoré by vyberalo peniaze za používanie diaľnic. V súčasnosti cudzinci prechádzajúci cez Belgicko, Holandsko a Luxembursko, podobne ako cez Nemecko, jazdia po diaľniciach zadarmo.

Združenie holandských vodičov ANWB, ktoré bojuje proti "explózii mýtnych stanovíšť a diaľničných nálepiek brániacich voľnému pohybu v Európe," chce preskúmať, či navrhované poplatky nie sú v rozpore so základnou legislatívou EÚ.

Podľa ANWB by cudzinci mohli za využívanie diaľnic ročne zaplatiť až 100 eur. Diaľničné nálepky by najviac zaťažili obyvateľov holandských provincií susediacich s Belgickom, z ktorých mnohí každodenne dochádzajú za hranice za prácou, nákupmi alebo s deťmi do školy.