Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

BELGICKO: Viacerým pracovníkom jadrových zariadení vzali vstupné karty

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Belgický úrad pre dohľad nad jadrovou bezpečnosťou ďalším osobám zakázal vstup do areálu jadrových zariadení.

Brusel 25. marca (TASR) - Belgický úrad pre dohľad nad jadrovou bezpečnosťou odobral registračné karty viacerým zamestnancom a ďalším osobám zakázal vstup do areálu jadrových zariadení. Stalo sa tak v čase, keď sa v tejto krajine objavili obavy, že jadrové elektrárne by mohli byť terčom islamských extrémistov.



Hovorkyňa úradu Nele Scheerlincková dnes podľa agentúry AP spresnila, že odobratie registračných kariet a zákaz vstupu ďalším osobám "nie sú spojené s teroristickými útokmi", ktoré Brusel zažil tento utorok a ktoré si vyžiadali 31 obetí a asi 300 zranených.

Vysvetlila, že rozhodovanie o pridelení registračnej karty trvá zvyčajne niekoľko týždňov a agentúra k tomuto kroku teraz pristúpila na základe informácií od tajnej služby a polície, či kvôli záznamu v registri trestov konkrétnych osôb.

Okamžite po útokoch na bruselskom letisku a v metre Belgicko sprísnilo bezpečnostné opatrenia v okolí jadrových elektrární a ďalších strategických objektov.

Ochrana jadrových elektrárni v Belgicku bola posilnená už v polovici februára, keď sa objavili správy o možnom útoku islamistov na jadrové zariadenia v krajine.

Belgický denník La Dernieure Heure (DH) vo štvrtok napísal, že bratia Ibrahim a Khalid Bakraouiovci, ktorí v utorok spáchali atentáty na bruselskom letisku Zaventem a v bruselskom metre, plánovali aj teroristický útok na jadrovú elektráreň v Belgicku.

Denník DH si kládol otázku, či práve posilnenie ochrany jadrových elektrární neviedlo teroristov k zmene svojich plánov a zameraniu sa na "ľahšie" ciele, akým bola stanica metra či letisko.

Po utorkových útokoch vyšetrovatelia podľa DH považujú takmer za isté, že teroristické útoky v Paríži a Bruseli spáchala tá istá teroristická bunka. Ide o sieť zosnovanú a riadenú mladými Belgičanmi, ktorých väčšina pôsobila aj v Sýrii.