Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Belgicko sa rozlúčilo s jednou z obetí teroristického útoku v Liege

Páchateľ v Liege zastrelil dve policajtky a jedného civilistu. Foto: TASR/AP

Cyril Vangriecken sa nachádzal na sedadle spolujazdca v aute prechádzajúcom popri mieste útoku. Je jednou z troch obetí.

Brusel 4. júna (TASR) - Približne 500-1000 ľudí sa prišlo v pondelok dopoludnia naposledy rozlúčiť s mladým študentom Cyrilom Vangrieckenom, ktorý sa stal 29. mája obeťou teroristického útoku v Liege.

Útok v Liege si vyžiadal tri obete na životoch - dve policajtky, ktorých pohreb sa bude konať v utorok, a jedného náhodného okoloidúceho, ktorým bol 22-ročný Vangriecken. Ten sa v danej chvíli nachádzal na sedadle spolujazdca v aute prechádzajúcom popri mieste útoku. Útočníka Benjamina Hermana neskôr zastrelili zásahové jednotky v blízkosti liežskej Strednej školy Léonie de Wahovej, kde vzal jednu zo zamestnankýň za rukojemníčku.

Podľa agentúry Belga sa stovky ľudí odetých v bielom alebo vo farbách miestneho petangového klubu zhromaždili pred spoločenskou halou vo Votteme, jednej zo štvrtí mesta Herstal v blízkosti Liegu. Jeho priatelia a členovia petangového klubu, do ktorého mladý študent patril, mu na poslednej ceste vytvorili "čestnú stráž" a búchali pritom petangovými guľami o seba. Vangriecken, ktorý sa chcel stať učiteľom, bol veľkým fanúšikom a hráčom tohto športu.

Na rozlúčkovom obrade sa zúčastnili aj belgický federálny premiér Charles Michel, minister vnútra Jan Jambon a starostovia miest Liege a Herstal.

Belgická televízna stanica RTBF v tejto súvislosti informovala, že šesť dní po útoku v Liege sa opäť otvorili brány Strednej školy Léonie de Wahovej, kde sa belgický atentátnik po usmrtení troch ľudí pokúšal hľadať úkryt. Túto strednú školu navštevuje približne 800 žiakov.

spravodajca TASR Jaromír Novak